Search
Close this search box.

Fočaci protiv deponije u blizini turističke atrakcije

Podijeli članak:

Mještani koji se protive najavljenoj mogućnosti gradnje privremene sanitarne deponije na lokalitetu Grabe u Mjesnoj zajednici Kozja Luka u Foči jučer su održali protestni skup kod Pješčanih piramida.

Oni su pozvali lokalnu upravu da odustane od te namjere ili će, kako su poručili, naredno protestno okupljanje organizovati ispred Opštinske uprave.

Mještani su prethodno tražili održavanje posebne sjednice lokalnog parlamenta i povlačenje uslovne odluke o izboru lokaliteta za gradnju privremene deponije.

Član Savjeta Mjesne zajednice Kozja Luka Mitar Ćuskić rekao je da su protest ispred opštine zakazali za 7. april.

“Pošto opština nije ispoštovala rok od 10 dana, koji smo im dali, da sazove vanrednu sjednicu i povuče odluku o deponiji, zaključak je da ćemo se iduće nedjelje u 12.00 časova okupiti pred opštinom da iznesemo stavove za dalje”, rekao je Ćuskić i podsjetio da je on jedini od pet članova Savjeta Mjesne zajednice koji je povukao potpis sa ranije date saglasnosti za privremenu deponiju na lokalitetu Grabe.

Ćuskić tvrdi da je udaljenost lokacije koja je izabrana za privremenu deponiju od Pješčanih piramida manja nego što to kažu nadležni u opštini.

 Protest protiv izgradnje deponije FočaIZVOR: RADIO FOČA

“Oni kažu da je udaljenost 800 metara vazdušne linije, a to je odmah preko brda, siguran sam da nema više od 600 metara”, tvrdi Ćuskić, prenijela je Srna.

Učesnici protesta smatraju da bi gradnjom deponije na tom lokalitetu moglo doći do zagađenja izvorskih voda, a Dragomir Kebara iz sela Šljivovice u Mjesnoj zajednnici Miljevina rekao je da dole postoji veliki izvor – studenac, te da je to sve voda za piće.

Mještanin Daničića Nermin Hanjalić rekao je da se u okruženju lokaliteta izabranog za deponiju nalazi više sela, te prirodni dragulji Pješčane piramide, pećine Ledenjača i Toplica, kao i kulturno-istorijsko dobro kula hercega Stefana.

 

 

(MONDO)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i...

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....