Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Firme bez ijednog radnika zaradile 170 miliona KM

Firme bez ijednog zaposlenog, njih 1838, prošle godine su ostvarile dobit od 170 miliona maraka. Uglavnom je riječ o stranim kompanijama, koje u Republiku Srpsku dolaze zbog nižih poreza.

Firme bez ijednog zaposlenog, koje su u toku 2021. godine ostvarile dobit od 170 miliona maraka, pretežno se bave IT sektorom.

Ekonomisti objašnjavaju da je velika dobit bez zaposlenih moguća i legalna, ali ostavljaju mogućnost da se radi o malverzacijama, odnosno o posredničkim firmama, osnovanim sa ciljem izvlačenja novca putem neosnovanih marži.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je dobro to što je od tih 170 miliona u kasu Poreske uprave Republike Srpske uplaćeno 17 miliona.

„Mi imamo određene beneficije na nivou plaćanja tih 10 posto poreza, pri čemu u određenoj mjeri možemo i određene troškove da uračunamo u troškove poslovanja, tako da ne možemo da kažemo da je Republika Srpska ili BiH poreski raj, ali je jeftinije raditi preko svojih poslovnica u Republici Srpskoj, nego u domicijalnim firmama recimo u Srbiji“, kaže Pavlović.

U UIO BiH kažu da za određene djelatnosti nije neobično da ostvaruju veliku dobit sa malim brojem zaposlenih radnika.

„Činjenica je da zbog određene vrste djelatnosti, može postojati kompanija koja može imati mali broj zaposlenih sa velikim prometom i profitom, dok sa druge strane postoje i kompanije koje imaju veliki broj zaposlenih, ali dobit na kraju nije toliko velika“, kaže Ratko Kovačević, portparol portparol UIO BiH, i dodaje:

„Sama činjenica da je neko u sistemu PDV-a jeste da je prešao prag oporezivog prometa po osnovu zakona o PDV-u u iznosu od 50 hiljada KM i on je naš obveznik kao i svaki drugi obveznik bez obzira na broj zaposlenih u toj kompaniji, objašnjava Kovačević.

Kovačević kaže da su kontrole jednako zastupljene u svim firmama, bez obzira na broj zaposlenih, kao i da ne postoje razlike sa stanovišta PDV-a ili drugih indirektnih poreza.

(BN/ foto: BN)

 

Povezane vijesti

Bez obzira na staž i godine PIO/MIO odbija dodijeliti starosnu penziju

admin

Zašto najviši zvaničnik EU dolazi u BiH? Finalno upozorenje SNSD-u i HDZ-u

admin

Na službena putovanja u MVP samo u prošloj godini potrošeno oko milion KM, a na iće i piće oko 400.000 KM

admin