Search
Close this search box.

Firma iz Bratunca planira da razvije softver za dronove

Podijeli članak:

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima.

Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove “samoubice”.

Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da pozdravlja svaku proizvodnju i zapošljavanje radnika u RS i BiH, a posebno ako je ista orijentisana ka izvozu. Za Mondo je kratko pojasnio da proizvodnja odnosno sklapanje drona ne podrazumijeva neku specijalnu tehnologiju.

“Sama tehnologija proizvodnje dronova nije komplikovana jer se komponente masovno proizvode u Kini itd (u zavisnosti naravno tipa drona). Suština dronova jesu njihovi softverski algoritmi i komunikacija sa dronom”, kaže Ristić i najavljuje da u TRB-u upravo gledaju u tom pravcu.

“Mi kao kompanija imamo planove razvoja upravo tih algoritama i softvera i u budućnosti imamo u planu proširenja naše proizvodne palete. Za sada smo apsolutno posvećeni i prioriteti su nam usavršavanje naših postojećih proizvoda i uspostavljanje veće serijske proizvodnje”.

Helez, ranije takođe sklon “bombastičnim” izjavama izazvao je brojne reakcije i komentare, ali i pitanja gdje, kako i za koga bi se u BiH proizvodili dronovi.

Izjavu je dao indirektno komentarišući najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Vojska Srbije prije kraja godine u operativni sastav uvesti sopstvene dronove “kamikaze”.

“Mi imamo namjensku industriju koja je najbolja u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji”, rekao je Helez za federalne medije.

S obzirom da postoje različiti dokazi o tome da se oružje proizvedeno u BiH nalazi na ukrajinskom ratištu lansirane su pretpostavke da će neka od firmi u FBiH koja proizvodi oružje praviti i dronove za Ukrajinu. General-major u penziji Mitar Kovač za agenciju Srna je imao izjavu na sličnom fonu:

“Zna se da dobar dio fabrika na prostoru Federacije BiH radi za Ukrajinu, da se preko različitih prozapadnih firmi to oružje cijelo vrijeme ove krize i rata izvozi”, rekao je Kovač.

Američki list Njujork tajms je prošle godine pisao da američki vojni stručnjaci širom eks-Jugoslavije pa i u BiH traže i nalaze oružje za ukrajinsku vojsku, a ministarstvo odbrane BiH takve objave je demantovalo.

Bespilotne letjelice postale su jedno od glavnih obilježja rata između Rusije i Ukrajine i obje vojske masovno koriste različite tipove dronova, od onih za nadzor, preko kamikaza i “samoubica” pa sve do jeftinih civilnih dronova prilagođenih za nošenje i ispuštanje eksplozivnih naprava.

 

 

(MONDO)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...