Jajce Online
GLOBUS

Finski predsjednik Niinistö nazvao Putina i rekao mu da će podnijeti zahtjev za ulazak u NATO. Otkrio što mu je ruski predsjednik odgovorio

Finski predsjednik Sauli Niinistö nazvao je u subotu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u u narednim danima, prenosi BBC.

Niinistö je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, “promijenili sigurnosno okruženje Finske”, navodi se u priopćenju finskog predsjednika.

“Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti”, kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi rekao da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

PROČITAJTE JOŠ:   Sprema li se još jedan separatistički referendum? Guverner okupiranog Hersona: ‘Ova će regija uskoro biti potpuno integrirana u Rusiju‘

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao “iskrenu razmjenu mišljenja”.

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez.

Niinisto i finska premijerka pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.

Povezane vijesti

Osmogodišnjak namjerno zapalio dvije godine mlađeg dječaka: ‘Već neko vrijeme ga zlostavlja, a njegovi roditelji i sad misle da to nije ništa‘

admin

Moskva poslala zahtjev SAD-u

admin

Turskoj snažno skače rejting na novom energetskom ‘zemljovidu‘: u Crnom moru ima rezervi plina za cijeli svijet i nećete vjerovati u koliko dugom razdoblju…

admin