Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINAVIJESTI

Finansiranje stranaka u BiH

Centralna izborna komisija kaznila je 51 političku partiju zbog ozbiljnog kršenja Zakona o finansiranju.Utvrđeno je da se u 2019. godini zakona pridržavalo tek 11 odsto kontrolisanih političkih partija.Novac dobijen iz budžeta godinama se ne koristi za ono za šta je namijenjen. Velike donacije privatnih kompanija se kriju, a donatorima se zauzvrat dodjeljuju unosni poslovi.

Najveću kaznu dobio je PDP – 27 hiljada maraka. Slijede Socijalistička partija i Stranka za BiH sa 20, SDP sa 15 i SDA, Ujedinjena Srpska i SDS sa oko 10 hiljada maraka. Nešto manje kazne dobilo je još nekoliko stranaka, među kojima i SNSD i HDZ BiH. Novac koji su dobile kroz budžete na svim nivoima, članarine i donacije koristile su mimo zakona. Iz CIK-a su se pohvalili da imaju stopostotnu naplatu jer, nakon žalbi, Sud BiH presuđuje u njihovu korist.

PROČITAJTE JOŠ:   Obilježena godišnjica masakra u ulici Bakarevića u kojem je ubijeno sedmero djece

 
ŽELJKO BAKALAR, član Centralne izborne komisije BiH

“Sve naše odluke su potvrđene i uz određene provedbene akte mi možemo sa sigurnošću da kažemo da je i prethodni ciklus sankcioniranja uspješno naplaćen i da sve te sankcije idu u jedinstveni račun Trezora Bosne i Hercegovine”.

Izrečene kazne, iako ih je CIK nedavno pooštrio, znatno su niže od finansijske koristi stranaka. Udar na partijske novčanike doveo je do novog problema – u izvještajima se sve rjeđe uopšte prikazuju donacije privatnih firmi.

IVANA KORAJLIĆ, “Transparency International BiH”

“S druge strane, kroz donacije fizičkih lica vrlo često imamo stvari koje se ne mogu ni utvrditi kao prekršaj, a to je da se veliki spisak donatora pojedinaca stavlja za koje možete odmah procijeniti da nisu mogli dati toliki novac i da čak imate situaciju da ljudi kažu “ja nisam dao novac za stranku, a nalazim se na tom spisku”.

PROČITAJTE JOŠ:   Danas sunčano vrijeme, iduće sedmice temperature do 40 stepeni

U 2021. 10 od 15 najvećih stranaka u Bosni i Hercegovini nije prikazalo nijednu marku donacija privatnih firmi. SDA, SNSD, HDZ BiH, SDP i DF prikazali su samo male donacije. Da novca za kampanju itekako ima dokazuje i podatak da je za propagandu na prošlim lokalnim izborima potrošeno čak milion i po maraka više od prikazanog. Sve to omogućavaju “crni fondovi”. Stranke sredstva i dalje mogu primati čak i u kešu – sve po zakonu.

VEHID ŠEHIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“Postoje crni fondovi koji se ne prikazuju u finansijskom poslovanju i to je javna tajna. Kako dolaze do tog novca, to je drugo pitanje i tu bi se trebale uključiti druge institucije koje kontrolišu finansijsko poslovanje i državnih preduzeća i drugih privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini”.

PROČITAJTE JOŠ:   Gorivo sve skuplje, u najavi masovni bojkot kupovine

Osim preko donacija i članarina, stranke se finansiraju i iz budžeta na svim nivoima. Od 2004. do kraja prošle godine, na račune parlamentarnih stranaka slilo se vrtoglavih 335 miliona maraka. U prošloj godini, na njih je otišlo gotovo 19 miliona maraka javnog novca. Ne treba zaboraviti ni da stranke crpe sredstva i izvlačenjeм novca iz javnih preduzeća, koja su omiljeni plijen nakon izbora, preko posrednika, kroz dodjelu ugovora. Novi Zakon o finansiranju političkih stranaka spada u jedan od 14 prioriteta za kandidatski status za Evropsku uniju.

Povezane vijesti

Ova opština ima 340 oštećenih objekata od zemljotresa, a niko ih nije ni obišao

admin

CIK: Zbog puštanja u rad novih servera, aplikacija za registraciju birača van BiH neće raditi od 15.00 do 17.00 sati

admin

Vremena za čekanje sve manje: Hoće li CIK dobiti novac za izbore?

admin