Search
Close this search box.

Filmske prevare u call centrima

Podijeli članak:

Federalna uprava policije (FUP) jedina je policijska agencija u BiH koja je, s njemačkim istražiteljima, bila uključena u akciju „Pandora“. U okviru ove međunarodne akcije, podržane od Europola, obavljene su racije u 12 pozivnih centara (call centar) u Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Libanu, te je uhapšena 21 osoba koja se sumnjiči za prevare velikog broja osoba.

Dvije lokacije

Akcija je, kaže za “Avaz” inspektor FUP-a Saša Petrović, podrazumijevala tri mjeseca rada u tajnosti, rađena je istovremeno na tri kontinenta, a racije su morale biti započete u isto vrijeme u svim državama. Radi se o najobimnijoj akciji njemačke policije usmjerenoj protiv cyber kriminala.

– Ova međunarodna akcija provođena je u tajnosti jer su u pitanju bili digitalni dokazi, koje je moguće lako i brzo uništiti. Akciju je koordinirao Europol, a njen nosilac je ured kriminalističke policije Baden-Virtemberg. Imali smo više sastanaka, a, uz saglasnost Ministarstva pravde BiH, njihovih šest istražitelja je došlo ovdje, pa smo s našim cyber odsjekom, Specijalnom jedinicom i Tužilaštvom KS krenuli u realizaciju. Akcijom su obuhvaćene dvije lokacije na Alipašinom Polju, gdje je osumnjičena osoba uhapšena tokom izvršenja krivičnog djela, te u Boljakovom Potoku, gdje smo pronašli opremu ne iz jednog, već iz više call centara – kazao nam je Petrović.

Svi prikupljeni dokazi bit će proslijeđeni u Njemačku, gdje će se voditi postupak, a akcija još nije završena. Istražitelji FUP-a ne kriju ponos što su svojim znanjem bili ravnopravni kolegama iz Evrope, te što su ugled BiH u međunarodnim policijskim krugovima digli na viši nivo.

Inače, Europol je saopćio da je ova opsežna istraga identificirala 39 osumnjičenih te da je na prostoru navedenih zemalja prikupljen opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milion eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.

Europol je saopćio da je operacija “Pandora” pokrenuta s blagajnikom banke u Frajburgu, od koga je klijent u decembru 2023. godine zatražio da podigne više od 100.000 eura u gotovini.

– Bankar je postao sumnjičav i ubrzo je saznao da je klijent postao žrtva prevare „lažnih policajaca“. O svemu je obavijestio istražne organe koji su spriječili žrtvu da preda novac prevarantima – navodi se u saopćenju Europola.

Policajci su uspjeli da u realnom vremenu uprate pozive koji su dolazili iz ovih call centara. Od decembra 2023. više od stotinu službenika je radilo na tome i otkrili su oko 1,3 miliona spornih poziva. Plan međunarodne akcije je bio da se na kraju sruši cijela infrastruktura call centara.

Naplata potraživanja

Dok su se prevare u vezi s naplatom potraživanja uglavnom odvijale iz Bosne i Hercegovine, pozivi za prevare u online bankarstvu upućivani su s Kosova. Investicijski prevaranti zvali su uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizirani za prevare s prepaid karticama sjedili su za stolovima u Libanu.

Lažni policajci

– Prevaranti bi se u pozivima žrtvama predstavljali kao rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Koristeći razne taktike manipulacije, oni bi prevarili svoje žrtve kako bi im izvukli novac. Počevši od lažnih obećanja o isplatama na lutriji i mogućnostima ulaganja, prevaranti su nemilosrdno ciljali svoje sljedeće potencijalne žrtve – naglašeno je u saopćenju Europola.

EGIDA

MUP Srbije jučer je saopćio da su obavili racije i hapšenja u call centrima na 11 lokacija, dvije u Nišu i devet na teritoriji Novog Pazara.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Istražioci iz više austrijskih policijskih agencija uspjeli su da razbiju još jednu narkobandu, koja...

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu...

Vlasnik kompanije „Ekvator“ Đorđe Đoko Davidović, kupcima stotina stanova kojima je uzeo novac, a...

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je crnja. Tako se iz godine u godinu...

Njemački fudbaler Toni Kros (Kroos) najavio je kraj karijere nakon ove sezone. Za Real...

Hrvatski teniser Ivan Dodig (39) susreo se u Mostaru s novim selektorom nogometne reprezentacije...