Film o Auschwitzu rani favorit u Cannesu

Podijeli članak:

Moćni psihološki horor film postavljen u Auschwitzu, “Zona interesa”, pojavio se kao dominatna priča prve sedmice u Cannesu, a kritičari su danas bili skoro jednoglasni u pohvalama.

“Drama o holokaustu koja izaziva jezu u kostima kao nijedna druga”, piše Hollywood Reporter o “hrabrom filmu”, zaključujući da britanski režiser Jonathan Glazer “nije sposoban da napravi film koji je išta manje od ohrabrujuće originalnog”.

Film na njemačkom jeziku, koji dolazi deceniju nakon posljednjeg igranog filma 58-godišnjeg Glazera, “Pod kožom”, smješten je unutar kompleksa Auschwitza i s druge strane zidina logora, a fokusira se na porodicu Rudolfa Hoessa, komandanta s najdužim stažom u logoru Auschwitz, koji je živio u neposrednoj blizini.

Porodica, ipak, nastavlja s normalnim životom, a Hoessova supruga (koju glumi Sandra Hueller) čak se jezivo šali da je ona “kraljica Auschwitza” zbog idiličnog postojanja koje imaju.

“Glazer je upravo isporučio prvu instant senzaciju festivala”, piše magazin Variety, ističući šestominutne ovacije nakon premijere u petak.

Užas logora nije prikazan, ali je neprestano prisutan u zvuku – vozovima, spalionicama, pucnjavi i vrisku – i u nekoliko detalja: gađenje likova nad nepodnošljivim mirisom, pepeo razbacan po zemlji, krv isprana s čizama.

Za The Guardian, film je doveo “banalnost zla u oštri fokus”, ali iako je hvalio njegovu “nesumnjivu moć”, “mogao bi oživjeti debatu o dočaravanju uglađenih filmskih efekata iz užasa istorije”.

Variety ga je nazvao “izvanrednim filmom – jezivim i dubokim, meditativnim i impresivnim, filmom koji drži ljudsku tamu do svjetlosti i istražuje je kao pod mikroskopom”.

Francuski kritičari podjednako su impresionirani, a Le Figaro ga je nazvao “jezivim filmom s vrtoglavim efektom”, dok Liberation piše da bi mogao ponijeti Zlatnu palmu 27. maja.

Za glavnu nagradu u Cannesu takmiči se 21 film, uključujući nekoliko prethodnih pobjednika kao što su Japanac Hirokazu Koreda, Nijemac Wim Wenders i dvostruki britanski pobjednik Ken Loach, prenosi AFP.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...