Film ‘Indigo kristal’ Luke Mihajlovića pobjednik 12. Tuzla Film Festivala

Podijeli članak:

Zasjedanjem članova Žirija i donošenjem odluka za najbolji film u kategorijama: dugometražni, kratki, dokumentarni, animirani i future generation short films, završen je 12. Tuzla Film Festival i 25. Međunarodni festival dokumentarnog filma.

Žiri za dugometražni i kratki film koji je radio u sastavu: Dejan Dabić, Mirza Ćatibušić, Maja Lasić i Mirvad Kurić donio je odluku da Vilu Tuzla Film Festivala za najbolji film dodijeli ostvarenju “Indigo kristal” reditelja Luke Mihajlovića.

U obrazloženju je navedeno da taj dugometražni film nije samo socijalna drama o pripadicima različitih generacija koje odrastaju u teškim vremenima, već mnogo više priča o prijateljstvu, ljubavi i prevazilaženju beznađa.

Istaknuto je da odlična glumačka ekipa i specifična crno-bijela fotografija, uz zanimljiv muzički štimung samo potcrtavaju beskompromisnu priču koja kriminalnom miljeu prilazi mnogo suptilnije i odgovornije od nekih filmova i serija koje su mu prethodile.

Prema ocjeni Žirija najbolji kratki film je “Sjeverni pol” u režiji Marije Apčevske.

Navedeno je da su tom filmu iskušenja odrastanja dočarana su upečatljivim filmskim jezikom i sugestivnom atmosferom. U većinskoj koprodukciji čiji je neosilac Sjeverna Makedonija, ukopljeni su autorski doprinosi umjetnika iz različitih zemalja.

Za dokumentarni i animirani film Žiri je radio u sastavu: Dragan Marinković, Jasmina Čelebić i Zoran Pavljašević, a Vilu TFF-a za najbolji dokumentarac dobio je film “Marija+Toma” autora: Greta Rauleac, Eluned Zoe Aiano i Alesandra Tatić.

Film prikazuje srbijanske umirovljenike Mariju i Tomu koji su se našli u 60-ima, ali oduševljeni su poput tinejdžera, toliko da su izmislili godišnjicu od 15 mjeseci kako bi svoju ljubav proslavili s prijateljima. Film je dio serije koja istražuje estetiku, arhitekturu i identitet gastarbajtera diljem Balkana.

U sklopu 25. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, statua Rudar dodijeljena je filmu “Dosje Labudović – Nesvrstani” Mile Turajlić.

Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita.

Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje zakulisani svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označila treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

Za najbolji animirani film proglašen je “Y” Mate Kovača. Prazan papir prikazuje borbu između umjetničke kompozicije i dekompozicije dok se glas pripovjedačice-protagonistice prisjeća svoje burne veze s bivšom djevojkom.

U kategoriji “Future generation short films” radio je Žiri: Marijan Vujović, Damir Mahmutović i Igor Toholj i donijeli su odluku da Vila 12. TFF pripadne filmu “Neka bude tiho” Sare Horvatić iz Hrvatske.

“Neka bude tiho” je kratki igrani film koji prati studenticu fotografije Barbaru u pripremi samostalne izložbe fotografija.

Filmovi koji nisu prikazani u Narodnom pozorištu Tuzla, njih oko 400 moći će biti pogledani u narednih mjesec dana besplatno na platformi www.tuzlafilmfestival.com.

Festival organizuje udruženje “Magic Factory” u saradnji sa organizacijama “Eventus” i “Human”, a podržalo ga je Federalno ministartsvo kulture, sporta i mladih, saopćili su organizatori.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Građani Rudog ogorčeni su činjenicom da su ostali bez jedine banke, ali i lokalne...

Da građani u BiH loše žive i da im je sve teže preživjeti mjesec,...

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem...

U sudu u Minhenu danas je održano završno ročište ponovljenog suđenja Srećku S. (64),...

U Bosni i Hercegovini ponovo se dogodio brutalni napad na ženu.

Vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine jutros je u blizini Andorfa u Gornjoj Austriji...