Ferida Duraković središnja gošća 22. Šopovih dana na Plivi

Podijeli članak:

U petak 20. listopada u Domu kulture u Jajcu održana je Središnja književna večer u okviru 22. Šopovih dana na Plivi koji su otvoreni 16. listopada. Na početku se nazočnim obratio predsjednik Napretkove podružnice Jajce, Radoslav Tokić koji je proglasio pobjednike literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto je osvojila učenica Dora Zrile s pjesmom Odlazak. Drugo mjesto osvojila je Lamija Ajkunić dok su treće mjesto podijelile Petra Saraf i Lana Petonjić. U kategoriji učenika srednjih škola prvo mjesto osvojila je Anida Dervišić s radom Moj kameni grade. Ivano Marčeta i Elma Poturović osvojili su drugo i treće mejsto.
Nakon podjele nagrada predsjednik Tokić zahvalio je učenicama i učenicima kao nastavnicama i profesoricama, koji su potaknuli djecu na pisanje, te ih pozvao da nastave i dalje s pisanjem i čitanjem.

U nastavku večeri književnica Emina Žuna je vodila razgovor s Feridom Duraković, pjesnikinjom, autoricom kratkih priča, spisateljicom za djecu, kolumnisticom i urednicom. Književnice su se dotakle različitih tema među kojima je i tema kako je biti pjesnikinja u Bosni i Hercegovini te što znači stariti kao žena i pjesnikinja. Jedna od tema bila je koje su razlike između spisateljskih generacija žena u BiH. Književnice su se dotakle i smisla pisanja danas, pisanja u svijetu kakav je on danas.

Pjesnikinja Duraković kroz svoj rad provlači i koloplet tema rata, ljubavi i smrti. Kaže da pripitomljavanje smrti kroz književni tekst ma koliko je uzaludno toliko je i izazovno, jer pišući o smrti u stvari bosom nogom hodite po oštrici mača; krv vam je zagarantovana, ali rana može biti manje bolna ako smrt bude “sasma nešto ljudsko” (A. B. Šimić).

Pjesnikinja ističe da s ratnim iskustvima i nema više bježanja od smrti – sad joj treba izaći ususret, ako se može dostojanstveno. Ali gdje ima toliko smrti i stradanja, neminovno je i slavljenje života. I jedno i drugo su sastavni dio kosmičke igre, ističe Duraković.

This slideshow requires JavaScript.

Književna manifestacija 22. Šopovi dani na Plivi nastavlja se i sutra 21. listopada u rodnoj kući Nikole Šopa kad će na njegovu bistu biti položeno cvijeće i održano Jutarnje pjesničko druženje.

Zatvaranje 22. Šopovih dana na Plivi je 22. 10. 2023. u Domu kulture u 19.00 sati književnom večeri osnovne škole „13. rujan“

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...