Femicid treba tretirati kao teško ubistvo

Podijeli članak:

Narodna skupština RS-a usvojila je na posljednjoj sjednici Nacrt izmjena zakona o zaštiti od nasilja u porodici, čiji je cilj zaštita žrtava, sprečavanje i suzbijanje nasilja.

Femicid se, prema Nacrtu izmjene zakona o zaštiti od nasilja u porodici, tretira kao posebno krivično djelo i najteži oblik nasilja nad ženama, ali nisu predviđene i posebne kazne. Definicija bez sankcije ne znači ništa, kažu u banjalučkoj Fondaciji Udružene žene. Njihov stav je da femicid treba tretirati kao teško ubistvo, za koje su zakonom propisane kazne od deset godina do doživotnog zatvora.

„Sama definicija ne daje prostora za neke opsežnije mjere. Ono što se svakako zalažemo jeste da ovo krivično djelo bude prepoznato kao oblik teškog ubistva – da se propiše kazna od 10 godina do doživotnog zatvora“, navodi Aleksandra Petrić, programska direktorica Fondacije Udružene žene.

Nije dovoljno samo usvojiti zakon, on se mora primjenjivati u praksi, upozoravaju iz ove Fondacije. Moramo preventivno reagovati, a ne onda kada se desi najteži oblik nasilja i kada je već, nažalost, kasno.

„Pored svake prijave, policija je dužna da realizuje procjenu rizika žrtve. Na osnovu ove procjene rizika donose se odluke šta će se dalje raditi, hoće li se žrtva izuzimati iz zajednice, hoće li se prema počiniocu izricati mjere, kao što je zabrana prilaska ili zabrana uznemiravanja žrtve“, objašnjava Gorica Ivić, predstavnica Fondacije Udružene žene.

Zastupnik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović predlagao je izmjene Krivičnog zakona kojim bi se femicid tretirao kao teško ubistvo, sa kaznom od deset godina do doživotnog zatvora. Nacrt je odbijen.

„Ako može kleveta kao krivično djelo, ne znam zašto ne bi mogao biti i femicid i zašto ne bismo pooštrili kaznenu politiku i na taj način poslali poruku da želimo preduprijediti nasilje u društvu, prije svega nasilje u porodici“, ističe Vukanović.

U RS-u je u proteklih pet godina ubijeno 17 žena. Od ukupnog broja ubistava, više od 50 odsto su žene koje su ubili partneri.

„Došlo je vrijeme da se sankcije, koje postoje u Krivičnom zakonu, instrumentalizuju i da se kazne nasilnici. Ovo je doseglo razmjere katastrofe“, upozorava Mirjana Lukač, direktorica Gender centra Vlade RS-a.

Prema mišljenju Vlade RS-a, predloženi Nacrt izmjene Krivičnog zakona nije jasno precizirao bit krivičnog djela. Zato je, kako je rekao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, povučen sa dnevnog reda, jer ima diskriminatorske odredbe.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...