Search
Close this search box.

Federacija se priprema raspodijeliti 64,5 milijuna maraka za kućanstva i tvrtke

Podijeli članak:

Kako će biti raspodijeljen 70 milijuna eura vrijedan paket Europske unije, koji je namijenjen ugroženim kućanstvima i tvrtkama u BiH, pitanje je oko kojega su se u proteklom razdoblju vodile detaljne konzultacije, piše Večernji list BiH.

Kao što je poznato, novac je raspodijeljen tako što Federacija BiH dobiva 66% sredstava, odnosno 33 milijuna eura, Republika Srpska 33%, odnosno 16,5 milijuna eura, a Distrikt Brčko 1% sredstava. Od ukupnih sredstava, 50 milijuna eura namijenjeno je za pomoć ugroženim kućanstvima, dok se 20 milijuna eura izdvaja za potporu unaprjeđenju energetske učinkovitosti.

Ukupan broj kućanstava u BiH koja bi mogla dobiti pomoć je 170.000, a u kontekstu Federacije BiH nešto ranije procjenjivalo se kako će minimalno 109.000 energetski siromašnih kućanstava na području Federacije BiH dobiti pomoć koja bi iznosila oko 600 KM.

Tekući transfer

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se ovih dana s predstavnicima Izaslanstva EU-a kako bi razmotrili najučinkovitiji model realizacije programa potpore energetski siromašnim kućanstvima, programa potpore Europske unije BiH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize koji se, kroz tekući transfer, doznačava drugim razinama vlasti i fondovima. Objašnjeno je kako je transfer vrijedan 64,534.646 KM, a tom je prilikom ministar Delić naveo kako su sredstva doznačena Ministarstvu financija FBiH, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pripremilo je program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od sljedećih sjednica Vlade Federacije. Nakon usvajanja programa Ministarstvo će moći potpisati sporazume s lokalnim samoupravama i na koncu raspisati javni poziv.

Pritom je naglasio i kako je potpisivanje sporazuma o suradnji na realiziranju mjera potpore između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i Federalnog ministarstva osnovni preduvjet za raspodjelu sredstva s pozicije ovog tekućeg transfera, kao i za provedbu svih drugih nužnih aktivnosti vezanih uz provedbu navedenih mjera potpore siromašnim kućanstvima.

Potpora EU iznimno je značajna u kontekstu jačanja gospodarske slike velikog broja kućanstava, ali i brojnih sektora poduzetništva, a pritom im je vrlo važno da realizacija ovoga programa ide brzo i učinkovito. Gianluca Vannini, šef Odjela društvenog razvoja i civilnog društva Izaslanstva EU-a u BiH, istaknuo je opredjeljenje EU-a da doprinese realizaciji ovog programa potpore. – Naš cilj je da se ovaj program realizira najučinkovitije moguće i da pomoć stigne doista do onih najugroženijih, onih koji, kako se kaže, spajaju kraj s krajem – kazao je Gianluca Vaninni.

Europska unija se kroz paket za energetsku potporu za zapadni Balkan u korist BiH za 2023. još jednom potvrdila kao ključni financijski partner BiH, zemlji koja u vremenima velikih ekonomskih izazova, koje karakterizira rast cijena, nastoji očuvati životni standard, istodobno se pripremajući za provedbu važnih reformi.

Aktivna pomoć

Paket za energetsku potporu pritom je samo jedan od oblika pomoći – EU izdvaja značajne iznose sredstava kroz provedbu niza projekata na terenu, a kada je riječ o pretpristupnom fondu IPA III, za BiH se otvaraju potpune nove perspektive razvoja. Iz Izaslanstva EU-a u BiH za Večernji list su nedavno objasnili i kako je novina u navedenom financijskom okviru da nema definiranog alociranja sredstava po zemljama unaprijed za svaku godinu, nego se to radi na osnovi relevantnosti politika i zrelosti predloženih projekata po zemljama na godišnjoj razini.

– Način alokacije sredstava također nastoji osigurati ravnotežu između rezultata i nastojanja da sredstva budu distribuirana zemljama u skladu s načelima “fer raspodjele” – dodali su iz Izaslanstva EU-a.

Naravno, svakako treba uzeti u obzir i činjenicu da je okvir IPA III konkurentniji i nagrađuje rezultate, a što znači da napredak na EU putu i provedba reformi znači i više prilika za korištenje pretpristupnih fondova. 

(vecernji.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najbogatiji ljudi u Americi koncentrisani su u državama New York, Kalifornija, Teksas, Ilinois. Gotovo...

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija...

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine,...

Četredestdevetogodišnji muškarac noćas je brutalno pretučen i ostavljen na ulazu u dvorište Doma zdravlja...

Većina puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  je prohodna, a vozačima se savjetuje...

Dok je većini građana BiH plitak džep za ljetovanje u Turskoj ili Egiptu, a...