Federacija BiH i dalje čeka na isporuku vakcina Sputnik V

U Bosni i Hercegovini i danas zabrinjavajući podaci iz zdravstvenih ustanova. Preminulo je 35 osoba, a 1.726 je novozaraženih koronavirusom. Oporavile su se 573 osobe. Broj aktivnih slučajeva je gotovo 20 hiljada.

[embedded content]

Vlada Federacije BiH je obavezala Zavod za javno zdravstvo FBiH da sa firmom Medimpex iz Sarajeva potpiše ugovor za nabavku 500.000 vakcina Sputnik V.

U ovom trenutku nemamo zvaničnu informaciju da li je taj ugovor potpisan, ali je poznato da je tokom dana provjeravana dokumentacija firme Medimpex, javlja reporterka BHRT.

S obzirom na to da su neki mediji objavili informaciju da je ugovor potpisan, u Vladi Federacije za BHRT nisu mogli potvrditi ovu informaciju ali su potvrdili da je “sve spremno i da je riječ još samo o nekoliko pitanja administrativne prirode”. Kako su naveli, ugovor će najvjerovatnije biti potpisan sutra ujutro nakon čega će Vlada FBiH javnosti saopštiti više informacija.

Kako je ranije najavljeno, kompanija Medimpex bi u narednim danima trebalo da nabavi prvi kontingent od 100.000 doza ruskih vakcina Sputnik V, dok se preostalih 400.000 vakcina očekuje u narednim sedmicama.

Cijena jedne doze vakcine Sputnik V iznosi 14,5 eura.

BHRT