FBI nudi 100.000 dolara za informacije o osobi koja je postavila bombe kod Kapitola

Dvije improvizovane bombe nađene kod američkog Kapitola postavljene su noć prije nego što su pristalice bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa upale u tu zgradu, saopštila je Federalna istražna agencija (FBI).

Bombe u metalnim cijevima su postavljene pored štabova Demokratske i Republikanske stranke 5. januara uveče između 19.30 i 20.30 časova, a postavila ih je nepoznata osoba koju je nadzorna kamera snimila u tamnom duksu i s maskom na licu.

FBI i Zavod za alkohol, duhan i vatreno oružje nude nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi pomogle hapšenju osumnjičenika.

Bombe su otkrivene 6. januara dok su pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upadale u savezno zakonodavno tijelo. Policajac je preminuo zbog povreda koje je zadobio te večeri a povrijeđeno je i desetine drugih.

Napad je podstakao Trumpov drugi opoziv nakon što je samo nekoliko minuta ranije pozvao svoje pristalice da “zaustave krađu” dok su se poslanici pripremali da izvrše svoju ustavnu dužnost prebrojavanja glasova, što je ključni korak koji je prethodio inauguraciji novog američkog predsjednika Joe Bidena.

Trump je bez dokaza tvrdio da izbori održani 3. novembra pokradeni, ali su ti navodi u više navrata odbačeni na sudu, jer Ministarstvo pravde nije našlo dokaze koji bi to potkrijepil

BHRT