Farska ostrva, bajkovita destinacija

Ako imate želju da jednog dana posjetite Farska ostrva budite sigurni da će to biti put u vrijeme kada je život bio jednostavan, a jedinstven.

Obično teritorije postaju poznatije tek nakon sticanja nezavisnosti. A neke zadivljujuće teritorije i ostrva, koja su i dalje dio određene veće zemlje, često postaju zaboravljeni. Jedan takav primjer su i Farska ostrva. Tokom vikinškog doba, ove teritorije su naseljavali Vikinzi, kao i Grenland i Island.

Međutim, za razliku od Islanda, Farska ostrva nikada nisu postala potpuno nezavisna. Umjesto toga, ostrva su i dalje, poput Grenlanda, konstitutivna teritorija Kraljevine Danske. U svakom slučaju, ovo je zadivljujuće mjesto za posjetu. Jedinstvena i zanimljiva destinacija koja čeka da bude otkrivena.

Uprkos svojoj izolovanosti u sjevernom Atlantiku, Farska ostrva su odlično povezana redovnim letovima iz Kopenhagena (Danska), Pariza (Francuska), Rejkjavika (Island), Edinburga (Škotska) i Bergena (Norveška). Iz posljednja tri grada let do ostrva traje svega oko sat vremena.

Farska Ostrva su daleko od utabanih staza i ništa nalik uobičajenoj turističkoj destinaciji. Ovdje posjetioce očekuju primjeri dramatičnih pejzaža i divlji sjeverni Atlantski okean, a sve daleko od turističkih gužvi. Okruženje je mirno i opuštajuće. Najveći grad, ujedno i prijestonica, je Torshavn. Gradić je mali ali šarmantan, a može se pohvaliti i zanimljivim noćnim životom. Ostrva su nevjerovatno zelena, planinska i sva su povezana putevima i trajektima.

Aktivnosti na ostrvima se uglavnom svode na planinarenje i istraživanje divljih, ali predivnih predjela na otvorenom. Postoji veliki izbor tura koje možete izabrati, ali lako je i da napravite sopstveni itenerer i sami obiđete ova dramatična, zaboravljena ostrva.

  • Farska ostrva

    Farska ostrva

    FOTO: AGENCIJE


Torshavn je glavno mjesto i prijestonica ovog sjevernog arhipelaga. Kućice su šarene, a grad je nazvan po nordijskom bogu Toru (“luka Tora”, u prevodu) koji se uglavnom predstavlja sa čekićem u ruci. U gradu se nalazi skoro trećina stanovništva ostrva. Torshavn je smješten u južnom dijelu ostrva Strejmoj – najvećem i najnaseljenijem od ukupno 18 koja čine Farska ostrva.

Dok ste ovdje, proučite važnost ovaca za ostrva i kupite neki komad odlične dizajnerske vunene odjeće napravljene upravo ovdje u Torshavnu. Mnoge kuće u gradu i po ostrvima su ljupke i simpatično natkrivene travnatim krovovima. Moći ćete da nađete i veliki izbor kafića u evropskom stilu ali i tradicionalne opcije.

  • Torshavn

    Torshavn

    FOTO: AGENCIJE


Stari grad prijestonice je dobro očuvan, ali je većina drugih starih građevina, izgrađenih od drveta, podlegla stalnoj opasnosti koja je prijetila od požara. Najstarije kuće datiraju iz 16. i 17. vijeka.

Drugačiji svijet od onog na koji ste navikli čini da će putovanje na Farska Ostrva biti put koji vjerovatno nećete lako zaboraviti.

 

 

(avaz)