Fahrudin Joldić iz Jajca: Tržište rada nikad gore

Podijeli članak:

Više od 30 osoba trebalo bi biti zaposleno nakon prolaska specijalizirane obuke, rečeno je u srijedu na početnoj konferenciji projekta “Suradnjom do bolje konkurentnosti – KSB” održanoj u zgradi Kantona Središnja Bosna, a na kojoj je upozoreno i na loše stanje na tržištu rada.

Kenan Kesić, projekt manager agencije REZ, kazao je kako se projekt realizira na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Jajce, a implementira ga Lokalno partnerstvo za zapošljavanje.

“Ukupna vrijednost je 375.540 KM od čega EU financira 312.000 KM, a ostatak je partnersko sufinanciranje. Projekt ima tri glavne komponente. Jačanje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, koje treba da sinergijom aktera omogući kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima. Drugi je uvođenje certificirane obuke za njegovatelje i CNC operatere, a treća komponenta je start up podrška kroz 12 novih start up biznisa. Planirano je da specijaliziranu obuku prođe ukupno 60 osoba, od kojih 35 treba se zaposliti u firmama partnerima, dok će 40 osoba proći obuku za samozapošljavanje i pokretanje biznisa, za koju će dobiti financijsku i mentorsku pomoć. Projekt traje do kraja iduće godine”, rekao je Kesić.

Fahrudin Joldić iz poduzeća AND Jajce, jedne od firmi koje sudjeluju u projektu, kaže kako se nada pronalasku nove radne snage.

“Tržište rada je nikad gore. Mi kao i sva druga poduzeća imamo problema, obučena radna snaga ode u Njemačku. Na ovaj način pokušavamo riješiti svoje probleme”, rekao je Joldić.

Ministar gospodarstva KSB Nisvet Hrnjić (SDA) istaknuo je kako je pitanje kvalificirane radne snage jedno od najvažnijih danas.

“Pitanje kvalificirane radne snage, potrebne tržištu rada, trajno je otvoreno pitanje. Nama treba dokument upisne politike kada su u pitanju srednje škole. Nemoguće je u tijeku jedne godine 27 posto prvih razreda upisati u zdravstvena usmjerenja a naše bazične industrije vape za kvalificiranom radnom snagom”, naglasio je Hrnjić.

Napomenuo je kako partnerstvo kantona s gospodarstvenicima, obrazovnim ustanovama, REZ-om, međunarodnim organizacijama može dati jedno partnerstvo koje može iznjedriti kvalitetan modalitet proizvodnje deficitarne rane snage.

Bojan Domić (HDZ BiH), ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta smatra kako treba mijenjati sustav obrazovanja.

“Ova tema je životna. Nekadašnji koncept obrazovanja je prevaziđen, da netko tko se školuje i stekne znanje, sljedećih 40 godina radnog vijeka može to i raditi. Više ne možemo računati na tu vrstu stjecanja znanja, nego moramo ići na novi koncept”, naglasio je Domić.

Ustvrdio je kako od 10 najtraženijih zanimanja danas, prije 40 godina šest ili sedam ih nije postojalo.

“Ako imamo obrazovni sustav koji ne projicira to, nego nešto s čim ćemo teško moći biti atraktivni, onda ga treba mijenjati. Ono što nama nedostaje, kad su u pitanju obrtnička i druga zanimanja, naše opredjeljenje je da se usmjerimo prema suradnji, da naš obrazovni sustav proizvodi ono što može biti najkonkurentnije na tržištu rada. Mi ćemo morati promijeniti sustav obrazovanja, da bude puno moderniji, mobilniji, da ohrabrimo lokalne zajednice, škole, pa i sami sebe. Nekad školujemo samo zato jer je to tradicija. Svijet se prebrzo mijenja”, rekao je Domić.

 

(Vijesti.ba / Fena)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna,...

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista,...

Sinoć, 30. svibnja 2023. godine, u okviru manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, u kazališnoj...

Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj za koji se vjeruje da je bio naseljen...

Nogometaši Seville nakon trosatne drame i penala savladali su Romu u finalu Evropske lige...