Fabrika „R-S Silicon“ ponovo radi

Poslije četiri mjeseca pauze i prekida proizvodnje, italijanska fabrika „R-S Silicon“ u Mrkonjić Gradu pokrenula je svoje pogone, saznaje portal CAPITAL.

Iako je u više navrata obećavano da će se proizvodnja pokrenuti u septembru ili oktobru, to je učinjeno tek od ovog mjeseca.

Direktor „R-S Silicona“ Jelena Kuridža potvrdila je za portal CAPITAL da ovo preduzeće ponovo radi, odbijajući dati više informacija.

Podsjećamo, ova fabrika koja proizvodi silicijum metal prestala je sa radom polovinom avgusta, kada je oko 150 radnika poslato kući na čekanje, uz obećanje da bi se proizvodnja mogla pokrenuti u oktobru, a o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Fabrika “R-S Silicon” ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući”

Fabriku „R-S Silicon“ osnovala je italijanska kompanija „Metalleghe“ 2015. godine kao rezultat saradnje Italije i Republike Srpske i sjednište joj je u selu Bjelajce, nadomak Mrkonjić Grada.

Jedan od najvećih potrošača električne energije u Republici Srpskoj je pažnju javnosti privukao 2017. godine kada je portal zurnal.info objavio da je Evropska komisija pokrenula istragu protiv BiH zbog sumnje da su dvije kompanije koje izvoze silicij damping cijenama ugrozile tržište Evropske unije.

Pod istragom su bile kompanije BSI Jajce i R-S Silicon iz Mrkonjić Grada, obe dio italijanske grupacije Metalleghe. „Evropska komisija primila je žalbu o zaštiti od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice EU. U žalbi se navodi  da damping cijene silicija uvezenog iz BiH i Brazila izazivaju materijalnu štetu privredi EU“, navedeno je u zvaničnom saopštenju Evropske komisije.