Evropski Bali na najneočekivanijem mjestu na Balkanu

Podijeli članak:

Dermi je grad na obali Jonskog mora i nalazi se na pola puta između Valone i Sarande.

Dok mnogi ljudi hrle na plaže prepune turista u Grčkoj i Italiji, drugi umjesto toga rezervišu putovanje u spektakularni gradić koji je poznat kao jedna od najbolje čuvanih tajni kontinenta.

Skriveni dragulj nalik Baliju zbog svojih kristalno čistih plaža, zapanjujućih pejzaža i luksuznih barova, hotela i restorana postaje sve traženija destinacija.

Dermi se nalazi nešto više od tri sata vožnje južno od Tirane, glavnog grada Albanije, i gradić krasi pet kilometara zadivljujuće obale prepune nevjerovatnih klubova na plaži.

Ono što ne smijete da propustite ovdje jeste uživanje u panoramskom pogledu na svjetlucave vode Jonskog mora u “Sanur Beach Houseu”, koji je inspirisan popularnim plažama Balija.

Šetalište pored mora proteže se duž cijele obale u mjestu Dermi, a goste privlači i priroda koja je u okolini grada potpuno očuvana i zanimljiva za istraživanje.

Šta posjetiti?

Osim prelijepih plaža koje su glavno bogatstvo ovog mesta, u blizini se nalaze i razne turističke atrakcije. Dermi može biti zanimljiv ukoliko želite da posjetite interesantne manastire, poput Manastira Svetog Teodora, ali i prirodnih ljepota poput Piratske pećine.

Takođe, ne bi trebalo da se zaobiđe ni zaliv Đipe, u kome možete šetati kroz kanjon dug oko 4 kilometra i obići vodopad Petasma visok čak 75 metara.

Kako doći?

Do samog mjesta Dermi možete doći kolima, autobusom ili avionom preko Tirane ili Krfa. Osim brodovima, u Dermi možete doći i lokalnim autobusima iz Sarande i Himare. Od Tirane u Dermi možete doći i Riviera Busom, koji nudi onlajn kupovinu karata i rezervacije platnim karticama, prenosi b92. Video

(nezavisne)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...