Evropske zemlje pooštravaju epidemiološke mjere pred praznike

U strahu od naglog porasta broja zaraženih korona virusom tokom predstojećih praznika, nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Holandiju i Veliku Britaniju, pooštrile su mjere protiv epidemije dok je u Francuskoj karantin od danas pretvoren u policijski čas.

[embedded content]

Djelimičan karantin u Njemačkoj počinje sutra i trajaće najmanje do 10. januara.

Holandija ove nedjelje uvodi karantin od pet nedjelja, do 19. januara. U tom periodu će biti zatvorene sve prodavnice sa sekundarnom robom kao i škole. Ostaju otvoreni supermarketi i apoteke.

U Velikoj Britaniji pojedine oblasti među kojima London i dijelovi jugoistočne Engleske prelaze sutra na oštrije mjere, koje podrazumijevaju zatvaranje hotela, pabova i restorana.

Francuska je danas ukinula karantin uveden prije mesec i po dana, ali će zato ostati na snazi policijski čas koji neće važiti samo na Badnji dan, 24. decembra. Barovi, restorani, pozorišta, bioskopi, muzeji i sportske hale ostaju zatvoreni.

SAD i Velika Britanija počele su kampanju vakcinacije protiv korona virusa, a njemačke vlasti danas nisu sakrile da jedva čekaju da Evropska agencija za lijekove odobri vakcinu Fajzer-Biontek.

BHRT