Evropska unija Zavodu za javno zdravstvo FBiH donirala 5.800 vakcina

Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler u petak je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH uručio 5.800 Pfizer cjepiva, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar pet uređaja vrijednih oko 50.000 maraka, koji će se koristiti za snabdijevanje kisikom respiratorno ugroženih bolesnika.

“Osim vakcina, osigurali smo i značajnu medicinsku opremu i potrepštine. Riječ je o ukupno 20 miliona eura, od čega je za medicinsku opremu na raspolaganju 7, a za vakcine 13 miliona eura, ali rekao bih da ove cifre i nisu nešto što je najvažnije. Ono što je mnogo važnije je solidarnost koja je ovim činom pokazana, kao i to da Evropska unija ostaje uz BiH, što je i sasvim prirodno jer vi ste naši prijatelji i buduća članica Unije”, kazao je Sattler.

Dodaje kako je današnja donacija vakcina širi dio isporuke EU-a koja je počela prije nekih mjesec dana.

“Sveukupno bi u Bosnu i Hercegovinu do avgusta trebalo biti isporučeno preko 214.000 vakcina. To samo po sebi je svakako dobra vijest, a ono što je značajno je da proces vakcinacije ide i da bude kontinuiran kako bi postigli 50 do 60 posto vakcinisanog stanovništva, što će omogućiti kolektivni imunitet”, naglasio je ambasador Sattler.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević ocijenila je kako zavodi za javno zdravstvo u BiH nose jedan od najvećih tereta kada je u pitanju prijem i raspodjela vakcina.

“Drago mi je da smo ambasador Sattler i ja uspjeli zajedno posjetiti Mostar, SKB i Zavod za javno zdravstvo. Evropska unija do sada je za BiH učinila toliko toga i puno nam pomažu u svim ovim teškim trenucima da je zaista malo reći hvala. Molim sve nas, koji smo u mogućnosti, da opravdamo ovo povjerenje i pomoć koju konstantno dobijamo iz EU-a tako da ćemo odraditi svoj posao najbolje što možemo kako bi se ova zemlja što više približila članstvu u Evropskoj uniji”, ustvrdila je Gudeljević.

Navela je da su mehanizmi Covax i EU4health dva osnovna izvora iz kojih BiH dobija vakcine kada je u pitanju njihova nabavka s državng nivoa.

“Želim naglasiti da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije ministarstvo zdravstva, niti zavod za javno zdravstvo, to su institucije koje se bave imunizacijom stanovništva, a nemamo ih na državnom nivou i zato je vrlo bitno da imamo kvalitetnu saradnju s nižim nivoima vlasti da bi mi s državne razine mogli učiniti ono što je u našoj nadležnosti. Dosad smo uspjeli mnogo toga napraviti i drago mi je da konačno možemo konstatovati da u BiH kontinuirano i redovno stižu određene količine vakcina”, kazala je ministrica.

Što se tiče pregovora s Pfizerom, dodala je kako je obavljen prvi informativni razgovor.

“Od januara pa sve do sada čekali smo na termin da uopšte razgovaramo s kompaniom Pfizer. Informativni razgovor je obavljen, na njemu su  učestvovalipredstavnici entitetskih ministarstava i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Ministarstva civilnih poslova, a razgovarano je o zakonskoj mogućnosti BiH da sklopi direktan sporazum s jednim proizvođačem. Prezentirali smo im naše zakonodavstvo i čekamo da kažu svoje uslove i na koji način su spremni dalje razgovarati s nama. Kada je u pitanju ruska vakcina, najveći dio nabavila je Republika Srpska direktnim pregovorima. Koliko znam, pregovori i Federacije i Republike Srpske o dodatnim količinama i dalje su u fazi, a sada zaista ne znam o kojim količinama je riječ”, navela je Gudeljević.

Pomoćnik direktora Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivan Ćavar kazao je kako je u današnjoj donaciji uručeno i pet uređaja, visokoprotočnih nazalnih kanila.

“Ti uređaji služe za snabdijevanje kisikom respiratorno ugroženih bolesnika, mogu se kombinovati s respiratorima, a mogu se korisiti i nezavisno o njima. Koristićemo ih u jedinicama za intenzivno liječenje Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju naše bolnice, ali i u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za plućne bolesti, koje su zajedno s Klinikom za infektivne bolesti, te Zavodom za mikrobiologiju i Zavodom za laboratorijsku dijagnostiku iznijeli najveći teret za vrijeme pandemije covida-19”, kazao je Ćavar.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić naglasio je kako su od strane Zavoda uloženi veliki napori u rješavanje javnozdravstvenih pitanja.

“Do sada smo distribuirali veliki broj vakcina, nadamo se da će ih doći još i više, te da će naše stanovništvo biti jako zainteresovano za vakcinisanje. Ni jedna vakcina do sada nije propals i nadam se da ćemo tim smjerom ići i dalje. Stojimo svima na raspolaganju za sve informacije i nadamo se da ćemo imati podršku u kampanji za vakcinisanje, koja će se u narednom periodu sigurno morati i intenzivirati. Samo velikom mrežom kantonalnih zavoda i nas uspijevamo sve avkcine distribuirati na vrijeme i na pravilan način, da budu kvalitetan medicinski proizvod i da se dadnu za svakog pacijenta pojedinačno”, istakao je Skočibušić.

Što se tiče kineskog proizvođača, dodaje kako je Zavod potpisao ugovor, poslao originale u Kinu i sada čeka da oni potpišu.

“Nakon potpisivanja, mi moramo što prije uplatiti, a nakon uplate predviđeno je da prvi kontingent ide za pet dana, tako da se sada samo čeka potpisivanje ugovora s njihove strane”, rekao je Skočibušić.

(Fena)

Agencije