Evo što će vam se dogoditi ako “pucketate” zglobovima

Podijeli članak:

Pucketanje zglobova prstiju za neke ljude je poput povlačenja noktiju po ploči, ali drugi to vole raditi, a ponekad i uživati u očitoj nelagodi koju to drugima stvara.

Pa, evo šta se zapravo događa kada to učinite, ako želite učiti o nauci. Ako ste neko ko pucketa zglobovima prstiju, sigurno ste čuli hrpu stvari o tome kako to ne biste trebali činiti jer šteti vašim rukama, ili vam može dati artritis, ili neki drugi čudan razlog.

Mnogi ljudi pucaju zglobove, posebno prste, ali i vrat i leđa. Zvuk dolazi od oslobađanja vazduha unutar zglobova. Iako nije jasno zašto to opušta ljude, nije medicinski problematično, ali dugotrajna navika može uzrokovati probleme.

Istraživanja pokazuju da pucketanje zglobova prstiju ne uzrokuje artritis. Međutim, nepravilno puštanje zglobova može povrijediti tetive, ligamente ili hrskavicu, posebno ako se vrši pritisak u suprotnim smjerovima. Pucketanje zglobova vrata ili leđa može pritisnuti živce i krvne žile.

Ipak, postoji još nekoliko stvari koje bi vam se mogle dogoditi od pucanja zglobova prstiju. Prema medicinskoj školi Harvard, bilo je povremenih izvještaja o ljudima koji su iščašili prste nakon što su prejako pucketali.

Ako osjetite bol ili imate problema s pokretljivošću zgloba ili oteklinama, trebali biste se posavjetovati s ljekarom. Takođe, ako čujete škripanje uz pucketanje, što može ukazivati na prisutnost artritisa, trebali biste potražiti medicinsku pomoć, navodi “Klik”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Startup je relativno novi pojam u poslovanju, a čije pravo značenje zna mali broj...

Nije se dalo Majklu Džordanu da i u Vašingtonu napravi uspjeh kao u Čikagu.

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.