Search
Close this search box.

Evo koliko cigara, pića, hrane za ljubimce smijete prenijeti preko granice

Podijeli članak:

Sezona je godišnjih odmora, a iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) apeluju na građane da spremni krenu na put. Šta i u kojim količinama možete iz Bosne i Hercegovine unijeti ako krenete na put u Hrvatsku ili ostale zemlje EU-a?

Kako je za Faktor kazala Darjana Maglov iz UIO-a, svaki građanin BiH sa sobom nosi lični prtljag koji je oslobođen od plaćanja uvoznih dažbina i pod njim se podrazumijeva roba (u razumnoj količini) za ličnu upotrebu koja je putniku neophodna za vrijeme njegovog putovanja (obuća, odjeća, higijenske potrepštine, kolica za bebe, trotinet…).

VELIKA OČEKIVANJA

Godišnji odmor jedan je od najvećih “testova” za parove.

Roba koja se nalazi u ličnom prtljagu putnika, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji već njihovim ličnim potrebama i potrebama njihovih porodica, oslobađa se od plaćanja uvoznih dažbina, ukoliko njena ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 300 eura u drumskom, a u zračnom i pomorskom saobraćaju 430 eura.

Putnici mlađi od 15 godina oslobođeni su plaćanja uvoznih dažbina na prtljag čija ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 150 eura. Lični prtljag računa se po putniku, ne dijeli se na putnike. Ako kod sebe imate vrijednost ličnog prtljaga iznad dozvoljenog iznosa, vi snosite odgovornost, ne možete podijeliti iznos prekoračenja na drugu osobu u automobilu.

Roba mora imati nekomercijalni karakter što znači da količina upućuje na to da je namijenjena za privatnu, ličnu ili porodičnu upotrebu. Dakle, to je roba koja nije namijenjena za prodaju, nego je to sva ona roba koju mi imamo uz sebe i koja nam je potrebna kad odlazimo na putovanje – pojašnjava Maglov.

U susjednu Hrvatsku (ili u ostale zemlje EU-a, ista su pravila) ne može se unijeti više od dvije kutije cigareta.

U suprotnom, one koji se o to ogluše čeka “debela” kazna. Moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom i željezničkom saobraćaju. Što se tiče zračnog saobraćaja, ako iz BiH putujete u HR avionom, onda možete ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duhana. Možete kombinovati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Rakija, vino i pivo moraju biti ispravni, tj. da imaju deklaraciju (ne može domaći proizvod, kućna radinost) – kaže Maglov.

Drumski saobraćaj:

  • Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto volumena: jedna litra.
  • Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22 posto i manje: dvije litre ili vina četiri litre ili piva 16 litara.

Zračni saobraćaj:

  • Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto: jedna litra.
  • Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22 posto ili manje: dvije litre ili vina četiri litre ili pivo 16 litara.

Iz UIO-a napominju da Evropska unija zaista ima stroge zdravstvene propise, a sve u svrhu sprečavanja širenja bolesti koje mogu predstavljati rizik za zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Dodaju da za unos hrane porijeklom iz EU-a nema ograničenja, dok za hranu i prehrambene proizvode iz trećih zemalja morate poštovati količinska ograničenja.

– Dakle, ako iz BiH putujete u Hrvatsku ili neku drugu zemlju članicu EU-a, ne možete unijeti meso i mliječne proizvode. Dopušteno je mlijeko u prahu za dojenčad, kao i hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga najviše do 2 kg, hrana za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga do 2 kg. Svježa, očišćena, suha, kuhana riba, školjke i puževi možete prenijeti do 20 kg. Jaja i med do 2 kg – pojašnjava Maglov.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Najnovije rangiranje QS World University Rankings: Europe 2025, koje obuhvaća 684 sveučilišta iz 40...

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...