Search
Close this search box.

Evo kakvu konkretnu korist od toga imaju penzioneri: Rast penzija u FBiH

Podijeli članak:

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO/PIO, na sjednici održanoj 15. aprila, donio je odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja penzija za 2024. godinu.

Prema navedenoj odluci, penzije se usklađuju za ukupno 6,55 odsto, s primjenom od 1. januara ove godine.

Procenat usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos penzije za decembar 2023. godine, saopštili su iz Federalnog zavoda MIO/PIO na svojim internet stranicama.

Kako su penzije od januara već usklađene za pet odsto prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni odbor je, a na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku od konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 odsto na osnovicu iz decembra 2023, pojašnjavaju iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Prema zaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u 2023. godini iznosila je 5,10 odsto u odnosu na 2022. godini.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavod za statistiku, stopa rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP mjeren po tržišnim cijenama) za 2023. iznosi 7,965 odsto te se kao takav zaokružuje na 8,00 odsto. Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje penzija 50% CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja penzija od 6,55 odsto, kaže se u izvještaju.

Usklađivanje se primjenjuje na sve penzije osim penzija ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom najnižih i zagarantovanih penzija.

U skladu s navedenim, najniža penzija sa sadašnjih 565,18 KM, uvećava se na 573,53 KM, a zagarantovana s 674,52 KM na 684,48 KM, piše “Krajina.ba”.

Odluka o usklađivanju obuhvata i naviše penzije ostvarene prema važećem zakonu o MIO/PIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih penzija te, u skladu s tim, iznose 2.867,65.

Pri isplati penzija za april biće isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih penzija za prva tri mjeseca ove godine.

Šta mogu kupiti za povećanje?

Iako je svako povećanje penzija lijepa vijest, postavlja se pitanje šta penzioneri s najnižim primanjima mogu da kupe za nešto više od 8 maraka koliko će više primati ubuduće.

Na primjer, ako uzmemo u obzir da litra ulja, u zavisnosti od proizvođača, košta oko dvije i pomarke, za ovo povećanje penzioneri mogu da kupe tri litre ulja.

Vreća brašna od 25 kilograma je daleko iznad ovog iznosa i košta preko 20 maraka, takođe u zavisnosti od proizvođača, ali mogu da kupe vreću od 5 kilograma i da dobiju nešto kusura. Osim naravno ako ne bi kupovali pakovanja po kilogram, onda bi ih izašlo skuplje, pa bi mogli da kupe oko 4 kilograma.

Ikoliko bi s ovim povećanjem htjeli da se počaste mesom, razočarali bi se jer teško da može da im bude i za kilogram.

S obzirom na to da, na primjer, junetina košta i preko 20 maraka, u zavisnosti od klase, to znači da bi mogli da kupe svega oko pola kilograma, pa čak i manje ako bi poželjeli kvalitetniji dio.

Ipak, mogli bi uživati u piletini, jer se cijena cijelog pileta kreće od 6 do čak devet maraka, pa bi mogli uzeti malo manje pile za pomenuto povećanje.

Ipak, svaki dodatni fening dobro dođe kada se u obzir uzme rast cijena koji je zahvatio cijeli svijet.

 

 

(una.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci,...

Italijanska Serija A naredne sezone bi mogla imati šest predstavnika u Ligi prvaka, što...