Evo kako je Tito zaprosio Jovanku: Zbog ovih riječi postala je prva dama Jugoslavije (VIDEO)

Podijeli članak:

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra 2013. godine Beogradu u 89. godini, a njen život je obilježila ljubav sa Josipom Brozom Titom.

Pokojna prva dama Jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal pitao da postane njegova supruga.

Naime, oni su prvo imali striktno poslovni odnos, ali su se između njih brzo rodila ljubav, te se par u tajnosti vjenčao u aprilu 1953. godine, kada je ona imala 28 godina, a on 60.

Josip Broz Tito je Jovanku zaprosio na prelijep način. On je istakao da je njegov život bio pun problema, ali da se nada da će uz nju pronaći mir.– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću – riječi su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

– Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću – riječi su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.

Dr Aleksandar Matunović, nekadašnji lični ljekar pokojnog predsednika Jugoslavije, u svojoj knjizi “Jovanka Broz, Titova suvladarka” zapisao je njenu ispovijest o tome kako se osjetila nakon što ju je Broz zaprosio.

– Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla je Jovanka, prenosi Žena Blic.

Iako su kada ju je zaprosio bili zajedno već pet godina, ona je bila iznenađena. Više od tri decenije razlike u godinama prvo joj je smetalo, ali se kasnije s njom pomirila, priznala je.

– Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan – iskrena je bila Jovanka.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.