Evo kako je nastala najtužnija pjesma Tome Zdravkovića

“Volio je sve žene o kojima je pjevao”, ispričala je kuma Tome Zdrakovića, pjevačica Olivera Katarina o najvećem jugoslovenskom boemu. Svaku svoju ljubav Toma je ispratio uz pjesmu, ali tajna njegove najveće ljubavi je otišla sa njim u grob.

“Bio je savremeni trubadur. Njegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svijetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. I neviđena nježnost. I ljubav. Kad gleda, kao da natapa nježnošću i ljubavlju”, ispričala je Olivera Katarina.

I zaista je bilo tako. Tomina najtužnija pjesma “Buket belih ruža” otpjevana je za Slavicu, djevojku u koju je bio smrtno zaljubljen, a čiji se život ugasio dok još nije navršila ni 20 godina.

Sve je počelo dok je pjevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio. U to vrijeme riješio je da ode u Beograd, gdje je umjesto popularnog kolege i prijatelja Dragana Tokovića zapevao u baru na Terazijama.

“Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Podsmijavali su mi se. Utučen i iskompleksiran, nisam primijetio da Slavica sjedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije u redu tek kad sam im prišao. Pred cijelim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela “Balkan”, a ona se pojavila tek poslije ponoći”, kasnije je ispričao Zdravković.

Pošto je uspio nekako da preboli plavu Slavicu, u njegovo srce ušla je crna Olgica, koju je Toma ubrzo zaprosio. Njihov brak, međutim, nije dugo potrajao.

“Toma je mijenjao kafane, ali i gradove, pa se zadesio i na Svetom Stefanu. Tamo ga je pogodila strašna vijest”, dobio je telegram u kojem je pisalo da je Slavica teško bolesna i da je na samrti. Kako je već imao zakazane nastupe, nije mogao da je vidi posljednji put. Pogođen njenom smrću, napisao je najdriljiviju pjesmu u karijeri.

Pjesma za Nadu

“Ništa nije izmišljao, sve što je opjevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pjesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čovjeka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pjesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sjećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pjesma “Nado, Nado”. Eto, takav je bio moj Toma”, ispričao je njegov brat.

Toma je, inače, mnogo volio suprugu Nadu koju je upoznao na ljetovanju 1972. u Budvi. Odmah su se vjenčali, na Ostrvu cvijeća, uz pjesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno.

“Poslije razvoda se razbolio. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Poslije toga je otišao u Njemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lijepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pjesmu”, ispričao je njegov rođeni brat Novica Zdravković. Toma je nakon te nesrećne ljubavi otišao prvo u Kanadu, a potom i za Ameriku gdje je sreo četvrtu suprugu Gordanu sa kojoj je i ostao do smrti. Jednom prilikom, Toma je sam izjavio da ga je ljubav uvijek pokretala, pogotovo ona nesretna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će da razumije njegova tanana osjećanja.

Pjesma za Danku

Čuvenu pjesmu “Danka, volim te” namijenio je nekadašnjoj voditeljki TV dnevnika Danki Novović. Kako je nastala pjesma “Danka” ispričao joj je Tomin brat. Toma je, pun inspiracije, jednog jutra probudio Novicu i rekao: “Jao, kakvu sam pjesmu napisao, zove se ‘Danka’.”

“Sjeo je za klavir i Novici otpjevao pjesmu koja je zaista fantastična. Ali, u početku sam imala gard prema tome”, ispričala je Danka. Toma je Danki poslao buket od sto karanfila, koje je ona bijesno razdijelila komšijama.

“Bila sam ljuta, nisam htjela da govorim sa njim. Kasnije shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpjevana tako lijepa pjesma. Vjerovatno je Toma, ne vjerovatno nego sigurno, mene volio. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapjevao tu pjesmu, prišla sam mu, izljubila ga i zagrlila. Bio je srećan kao dijete”, iskrena je Novovićeva.

Pjesma za Ljiljanu

Prilikom snimanja serije “Doktorka na selu” 1982. godine, za koju je Toma radio muziku, a u jednoj od epizoda čak i glumio muzičara, legendarnom pjevaču je za oko zapela markantna glumica Ljiljana Blagojević pa joj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pjesmu i ubrzo je ispunio obećanje – nastao je hit “Za Ljiljanu”.

Međutim, dugo se nije znalo ko je Ljiljana sve dok njena kćerka, glumica Kalina Kovačević nije u emisiji “TV lica – kao sav normalan svet” Tanje Peternek-Aleksić izjavila da “ne sluša narodnjake, ali da u kući ima jedan album Tome Zdravkovića, na kojoj se nalazi pjesma ‘Za Ljiljanu’, koja je napisana za njenu majku”!

I Ljiljana Blagojević je to potvrdila u jednom intervjuu:

“Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Vjerovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše “Za Ljiljanu”.

Tajna ljubav

Ipak, postoji ljubav koja je umrla sa Tomom i kojoj je posvetio sve pjesme, a njeno ime nikada nije otkriveno.

“Ljubav njegovog života, kojoj je posvetio sve svoje pjesme, vrlo je određena osoba. Neću da otkrijem njeno ime, da je ne kompromitujem. Njoj je posvetio cijeli svoj život. Dok je pričao o njoj, često je plakao. On priča, a suze teku. I nisi mogao da ga ne voliš u tom trenutku. Ali ta zabranjena ljubav ga je uništila”, ispričao je glumac Miša Janketić.

Toma Zdravković je bio čovjek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a već sljedećeg nije imao ni za hranu. Vjeruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke. Preminuo je u ponedjeljak, 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini života.

Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do posljednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate ali se nije pridržavao savjeta ljekara. Sahranjen je na Centralnom gorblju u Beogradu.

 

(Kurir.rs)