Search
Close this search box.

EURO 2024 „groznica“ u BiH

Podijeli članak:

Iako se nije plasirala na EURO 2024, u BiH se s pažnjom prati Nogometno prvenstva u Njemačkoj – u domovima, na gradskim trgovima i u kafanama. Zna se i ko će za koga navijati.

Praćenje nogometnih utakmica u gradskim kafanama i na otvorenim površinama postalo je nezaobilazni dio sportske kulture mnogih gradova. Tako je i u Sarajevu. Gledanje utakmica na gradskim trgovima, parkovima ili u posebno organiziranim zonama – poput one kod sarajevskog Pozorišta mladih – veoma je popularno, a takvi prostori često privlače stotine, pa i hiljade ljudi.

Na sarajevskom Trgu kulture Jurislav Korenić posljednje pripreme za „EURO 2024” obavljene su u ne baš najpovoljnijim vremenskim prilikama – kiša koja već danima pada donekle je utišala navijačko raspoloženje. No, razloge takvom raspoloženju možda treba tražiti i u činjenici da se Bosna i Hercegovina (BiH) ni ovoga puta nije plasirala na EURO.

Veliki ekrani u „Zmajevom gnijezdu”

Adnan Ljubović na stadionu u Minhenu Iza njega su teren i tribine
Adnan Ljubović, urednik sportske redakcije BH radija 1Foto: privat

Uprkos tome, u „Zmajevom gnijezdu Sarajevo” i tokom ovog Evropskog prvenstva očekuju „festivalsku atmosferu“, fer navijanje uz dobru zabavu. Prve goste dočekali su u petak, 14. juna 2024. godine, kada je na programu bio dvoboj između domaćina Eura 2024 – Njemačke i reprezentacije Škotske. Na ulicama Sarajeva manje je ljudi u ovim kišnim danima. „Navijat ćemo za susjede, Hrvatsku, ali Italija i Njemačka su favoriti. Dobra je i Engleska“, odgovaraju dvojica mladića na pitanje DW-a.

Činjenica da Bosna i Hercegovina nije osigurala nastup na ovom takmičenju, sigurno je jedan od razloga što u većem dijelu ove zemlje nema vidljive navijačke groznice, kaže za DW urednik sportske redakcije BH radija 1 (Javni RTV servis BiH) Adnan Ljubović.

Hoće li nogomet i u BiH narednih dana biti „najvažnija sporedna stvar“?

„Utakmice iz Njemačke će se, svakako, sa pažnjom pratiti ali, zbog izostanka reprezentacije BiH, ali i brojnih egzistencijalnih i političkih turbulencija, nogomet neće biti baš najvažnija sporedna stvar na svijetu predstojećih mjesec dana u BiH“, kaže Ljubović. On napominje da će BHRT, kao dio Javnog medijskog servisa, i pored ogromnih finansijskih teškoća, ipak prenositi sve utakmice iz Njemačke.

Uoči prvenstva, posebno na društvenim mrežama, sve su češća i politička prepucavanja između raznih navijačkih grupa. Odgovarajući na pitanje DW-a da li je u BiH uopće moguće nogometno prvenstvo posmatrati kao sportski spektakl, ili se i u ovom slučaju sve politizira, Adnan Ljubović kaže da je i nogomet u BiH „protkan političkim interesima”, a EURO prilika za ubiranje političkih poena.

Ništa bez politike

„Sasvim je izvjesno da ćemo, ako Hrvatska i(ili) Srbija postignu neki zapaženiji rezultat, na tribinama njemačkih stadiona vidjeti Dragana Čovića u kockastom ili Milorada Dodika u trobojnom dresu rame uz rame sa Plenkovićem i(ili) Vučićem kako dodatno ‘bildaju’ nacionalnu homogenizaciju, dok će bošnjački političari i forumaši stidljivo protestirati ponavljajući mantre o političkoj i moralnoj nekorektnosti takvog ponašanja“, kaže Ljubović.

Sarajevska ulica preko koje prelazi žena. Na zgradi sa desne strane vise zastave zemalja učesnica na Evropskom prvenstvu u nogometu. Ulica je mokra, jer je u trenutku kada je fotografija nastala, padala kiša.
Pripreme za praćenje EURO 2024 su počele znatno ranijeFoto: Samir Huseinović/DW

Ko će u BiH za koga navijati – nije teško pogoditi, jer je navijačka baza u ovoj zemlji tradicionalno podijeljena, uglavnom po nacionalnom ključu. „Hrvati u BiH će, naravno, navijati za Dalićeve ‘Vatrene’, a u Zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni porasla je prodaja dresova sa kockastim uzorkom. Velika većina stanovnika entiteta Republika Srpska će zdušno biti uz Piksijeve ‘Orlove’,  dok je tzv. bošnjačka komponenta tradicionalno neodlučna, neki će lijevo, neki desno a neki će ‘neutralno’ bodriti Njemačku, Francusku, Španiju ili Italiju“, kaže Ljubović za DW, dodajući kako će među „neutralnim” Bošnjacima sigurno biti i navijača Turske.

Trgovi i kafane

Urednik sportske redakcije BH radija 1 očekuje pojačan angažman policije, s obzirom na iskustva iz prošlosti „Nažalost, navijačke strasti često su se znale preliti sa nogometnih stadiona u nacionalističke obračune, pogotovo u Mostaru“, upozorava Adnan Ljubović.

I gradske kafane, opremljene velikim ekranima i dobrim ozvučenjem, često su centri okupljanja kada su u pitanju nogometne utakmice, posebno tokom velikih događaja poput Svjetskog ili Evropskog prvenstva, Lige prvaka ili nacionalnih derbija. „Atmosfera je dobra, jer kafane pružaju intimnije okruženje gdje navijači uz piće i hranu prate utakmicu i komentiraju igru dijeleći uzbuđenje s prijateljima i drugim gostima”, kaže jedan Sarajlija za DW, dodajući kako je „nogometna groznica” već počela – pobjedom Njemačke protiv Škotske u petak (14.6.)

Šta kažu kladioničari?

Arena Vils će biti centralno mjesto za gledanje zanimljivih utakmica tokom prvenstva u Njemačko. Muškarci i žene sjede za stolovima i gledaju u veliki monitor.
Arena Vils će biti centralno mjesto za gledanje zanimljivih utakmica tokom prvenstva u Njemačko.Foto: Klix.ba

Živo je i u kladionicama, gdje će se također moći pratiti utakmice Evropskog prvenstva. Favoriti, na koje „profesionalni kladioničari“ ulažu velike svote novca, su već spomenute ekipe – višestruki osvajači evropskih i svjetskih prvenstava – Njemačka, Italija, Engleska… Ali bi „dobitak“ mogle donijeti i sporedne reprezentacije, poput Mađarske, kaže za DW jedan od kladioničara.

„Mađari su moguće iznenađenje, jer su od Svjetskog prvenstva zadržali okosnicu tima, a visoke su kvote na njih. Oni sigurno igraju u drugom kolu s Njemačkom i Njemačkoj, iako je domaćin, neće biti lako, jer Mađari igraju dobar nogomet. I Hrvati igraju ekstra nogomet i mislim da ih Španija ne može dobiti. Također, mislim da Engleska ne može dobiti Srbiju”, kaže E.T.

On smatra da Srbija može ugroziti višestrukog svjetkog prvaka jer selekor Dragan Stojković Piksi već „godinama gradi jak tim”. „Dosta je kombinacija na klađenju. Evo, na primjer, ja sam igrao da Njemačka neće Mađarsku pobijediti sa dva gola razlike, dok za Hrvatsku mislim da će doći do polufinala. I Slovenija ima finu reprezentaciju tako da oni već odavno nisu autsajderi”, kaže sagovornik Deutsche Wellea.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...

Netflix će od 24. jula prestati da nudi podršku za svoju aplikaciju na više...

SK Fight prenosiće u noći sa subote na nedjelju (4.00) UFC reviju u kojoj...