EU spremna za vakcinaciju protiv koronavirusa

Tamo gdje težimo, a to je Evropska unija, teško da ćemo sa ovako komplikovanim procedurama, jer u Evropskoj uniji sve je spremno za program vakcinacije protiv Kovida-19. Vakcinacija bi trebala početi 27. decembra, a raspodjela vakcina dan ranije, saopštila je Evropska komisija. Neke zemlje najavljuju da će početi s vakcinacijom već prvog dana.

[embedded content]

U borbu protiv koronavirusa zemlje članice Evropske unije trebale bi krenuti istog dana. 27. decembar postavljen je kao dan kada će biti pokrenut program vakcinacije protiv Kovida-19 širom Unije. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će vakcinacija biti pokrenuta između 27. i 29. decembra. Ipak, zemlje članice donose konačnu odluku kada krenuti s vakcinacijom.

“U pitanju je koordinisani napor, a ne dogovor da svi moraju da daju prvu vakcinu u istom trenutku. Evropska unija ima 450 miliona stanovnika i 27 zemalja gdje se uslovi i termini za vakcinaciju razlikuju. Dan nije bitan, bitno je da ovo radimo koordinisano, svi zajedno”, ističe portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Raspodjela vakcina zemljama članicama trebala bi početi 26. decembra. Italija, Austrija i Njemačka najavile su da će prve vakcine upotrijebiti već prvi dan.

“Kada vidimo koliko ljudi je preminulo od posljedica zaraze koronavirusom i koliko se može spasiti života, radujem se trenutku kada će u Njemačkoj biti pokrenuta vakcinacija”, naglašava njemački kancelar Angela Merkel.

Ministar zdravstva Njemačke Jens Špan kaže da će vakcinu najprije dobiti osobe u dobi iznad 80 godina i zaposleni u domovima za stare.

“Nakon toga ćemo odlučiti ko će idući dobiti vakcinu. Vakcinacija je izlaz iz ove krize”, kaže Špan.

Prve doze vakcina razvijenih od kompanija Fajzer i Bionteh nalaze se u sjedištu američke farmaceutske kompanije u Belgiji. Evropska unija ranije je s ovim kompanijama sklopila ugovor o nabavci 200 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 100 miliona doza kada se dokaže da je vakcina sigurna i djelotvorna.

“Uvjeravam vas da neće biti privilegovanih. Svi Evropljani imaće ovu vakcinu u gotovo isto vrijeme. 200 miliona doza čeka da bude isporučeno zemljama članicama na osnovu broja stanovnika”, ističe Savijer de Kujper, predstavnik Agencije za lijekove Belgije.

Prije same upotrebe vakcina Fajzera i Bionteha potrebno je odobrenje evropskih tijela. Zahtjev za odobrenjem Evropska agencija za lijekove će razmatrati 21. decembra. Nakon pozitivne procjene, Evropska komisija treba ubrzati postupak donošenja odluke o davanju odobrenja u stavljanje u promet vakcina koje će vrijediti u svim državama članicama Evropske unije.

BHRT