EU i SAD nabavljaju uređaje za skeniranje: Nema više “bugarskog voza”

Podijeli članak:

Uz podršku Evropske unije i SAD, BiH ima priliku već naredne izbore održati uz punu zaštitu integriteta izbornog procesa, korištenjem savremenih tehnologija koje bi osigurale fer izbore i brže objavljivanje rezultata, čime bi se konačno stalo ukraj „bugarskom vozu“.

Kako je za “Avaz” kazao predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović, uz pomoć Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, odobrena su sredstva za pilot-projekt, u kojem učestvuju kompanije “iBusiness” iz Sarajeva i UNIS Telekomunikacije iz Mostara.

Brzi transfer

– Oprema koja je krajem juna isporučena CIK-u BiH sadrži servere, prijenosne računare, uređaje za identifikaciju birača putem otiska prsta i skeniranje lične karte, a istovremeno se radi na softveru kojim će se omogućiti brz transfer rezultata s biračkog mjesta do Općinske, odnosno Centralne izborne komisije – kaže Arnautović.

U projekt EU uključio se i USAID projektom koji je vezan za sam način glasanja i skeniranja glasačkih listića. Oni su predvidjeli nabavku uređaja za skeniranje, tako da bi zajednički projekt EU i USAID-a rezultirao potpunom digitalizacijom izbornog procesa.

– Birač bi na biračkom mjestu bio identificiran na dva načina – otiskom prsta i lične karte, glasao bi kao i do sada, a onda bi taj listić, uz potpunu zaštitu tajnosti glasa, bio skeniran, a rezultati bi automatski bili sabirani i u realnom vremenu transferirani prema općinskom i glavnom centru za brojanje, tako da bismo rezultate izbora za cijelu državu mogli imati dva do tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta – ističe Arnautović.

Tri mogućnosti

Oprema čija je nabavka u toku dovoljna je za 165 biračkih mjesta u deset općina, pa se razmatraju tri mogućnosti – da se projekt realizira na simuliranim izborima, s lažnim imenima kandidata i stranaka, u prvoj polovini naredne godine, ili da se na dan lokalnih izbora oprema testira na jednom broju biračkih mjesta.

– Treći scenarij, koji je najoptimističniji, zahtijeva promjenu Izbornog zakona. Na taj način lokalni izbori bili bi provedeni uz korištenje novih tehnologija. Ovdje je problem utrka s vremenom – ističe Arnautović.

Prijetnja projektu

Prijetnje ovom projektu su neusvajanje zakona i dovoljnog budžeta, preskakanje pilot-projekta i testiranja, slaba obuka ljudstva, a maksimalno se mora voditi računa i o cyber sigurnosti, da cijeli projekt bude maksimalno zaštićen od svih oblika napada i ugrožavanja. Međutim, prvi korak je izražavanje volje Parlamenta, navodi Arnautović.

Svaki dan odlaganja šteti projektu i oni koji ne žele uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju procesa, radit će na tome da dođemo u cajtnot.

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...