EU dodala još desetine bjeloruskih zvaničnika na listu sankcionisanih

Evropska unija dodala je danas na listu sankcionisanih Bjelorusa još desetine zvaničnika zbog njihove odgovornosti za zastrašivanje i nasilje nad demonstrantima, članovima opozicije i novinarima, tokom protesta poslije spornih predsjedničkih izbora u avgustu.

Sankcije uključuju zabranu putovanja u zemlje EU i zamrzavanje imovine. Osim toga, građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje navedenim pojedincima i entitetima.

Savjet EU saopštio je da taj potez dolazi “kao odgovor na brutalnost bjeloruskih vlasti i kao podrška demokratskim pravima građanima Bjelorusije”.

Zabrana putovanja i zamrzavanje imovine uvedene su i istaknutim biznismenima i kompanijama koji imaju koristi ili podržavaju režim predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je ostao na vlasti sa osvojenih 80 posto glasova na izborima koje opozicija i EU smatraju namještenim.

Prošlog mjeseca, EU je na listu sankcionisanih dodala Lukašenka i njegovog sina Viktora, koji je bjeloruski savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Sa današnjim proširenjem liste sada ukupno 88 ljudi i sedam “entiteta”, uglavnom organizacija, kompanija ili banaka pod režimom sankcija EU protiv Bjelorusije.

BHRT