EU: Danas odluka o dozvoli za vakcinu Johnson&Johnson

Evropska agencija za lijekove (EMA) na današnjem sastanku odlučuje o tome treba li odobriti jednodoznu vakcinu Johnson&Johnson (J&J ) protiv koronavirusa, što bi u Evropskoj uniji bila četvrta vakcina s dozvolom za upotrebu.

Regulator EU sa sjedištem u Amsterdamu jutros je sazvao svoj stručni odbor za procjenu podataka o vakcini J&J. Odluka o tome preporučuje li Agencija odobrenje za upotrebu vakcine u 27 država članica mogla bi biti popodne, prenosi AP.

EMA je već odobrila COVID-19 vakcine proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je vakcinu u J&J krajem februara. Zdravstveni stručnjaci nadaju se da će vakcina J&J koja se daje u jednoj dozi ubrzati u svijetu napore na imunizaciji protiv COVID-19, posebno s obzirom na dolazak novih sojeva posljednjih mjeseci.

Evropa je prošle sedmice zabilježila milion novih slučajeva COVID-19, što je porast od devet posto u odnosu na sedmicu prije i preokret koji je okončao šestosedmični pad novih infekcija.
Evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije uzrok za taj je val vidi dijelom u novim sojevima virusa, uključujući onaj koja je prvi put identificirana u Britaniji, za koji se smatra da je 50 posto prenosiviji.

Masovno istraživanje koje je obuhvatilo tri kontinenta pokazalo je da je vakcina J&J efikasna 85 posto u zaštiti od teških bolesti, hospitalizacija i smrti. Ta je zaštita ostala snažna čak i u zemljama poput Južne Afrike, gdje su identificirani sojevi koji su izgleda manje osjetljive na druge licencirane vakcine, uključujući i onu koje je izradila AstraZeneca.

BHRT