EU će se uzdržati od uvođenja novih sankcija Rusiji

Evropska unija /EU/ uzdržaće se od uvođenja novih sankcija Rusiji, ali je osudila akcije ruskih vlasti prema pristalicama opozicionog lidera Aleksa Navalnog i pozvala na oslobađanje svih privedenih, izjavile su danas evropske diplomate.

“Evropska unija poziva Rusiju da oslobodi Navalnog i ostale privedene”, rekao je šef spoljne politike EU Žozep Borel novinarima, nakon sastanka sa šefovima diplomatija država EU.

On je potvrdio da će posjetiti Moskvu u prvoj nedjelji februara.

“Nisam mišljenja da ne treba razgovarati kada stvari pođu po zlu. Upravo suprotno, ovo je momenat kada treba razgovarati”, objasnio je, dodavši da će tokom posete Rusiji biti riječi o raznim temama, poput slučaja Navalni i stanja civilnog društva u toj zemlji.

On je kazao i da šefovi diplomatija članica EU nisu odlučivali o sankcijama Rusiji zbog ovog slučaja, jer takvog predloga nije ni bilo.

Međutim, obećao je da će preduzeti mjere ukoliko situacija to bude zahtijevala.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je da je došlo do promjene klime u Rusiji i da to evropski blok mora podržati, posebno nakon hapšenja opozicionara Aleksija Navalnog poslije povratka iz NJemačke.

“EU treba da pošalje jasnu i odlučnu poruku da ništa slično nije moguće”, naglasio je Landsbergis, koji je zatražio dodatne sankcije za ruske zvaničnike.

Brisel je ranije uveo ekonomske sankcije ruskom energetskom finansijskom i odbrambenom sektoru zbog prisajedinjenja Krima 2014. godine, a slične mjere izrečene su zvaničnicima bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kao odgovor na trovanje Navalnog u avgustu 2020. godine.

Baltičke države podržavaju dodatne sankcije ruskim zvaničnicima, a italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo juče je izjavio da je Rim spreman da podrži dodatne zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava. Rumunija je, takođe, podržala sankcije.

NJemačka je, međutim, zauzela mnogo oprezniji stav i javno ne govori o eventualnim sankcijama Moskvi.

Ruska policija uhapsila je više stotina ljudi tokom protesta 23. januara na kojima je učestvovalo više hiljada ljudi. Protesti su organizovani radi poziva vlastima da se iz zatvora oslobodi Navalni.

BHRT