Jajce Online
GLOBUS

Estonija se našla pod masovnim kibernetičkim napadima nakon uklanjanja sovjetskih spomenika

Uredi i tvrtke estonske vlade pogođeni su valom kibernetičkih napada koji su počeli nedugo nakon što je u državi uklonjen sovjetski spomenik.

Estonija je u srijedu bila izložena “najopsežnijem kibernetičkom napadu od 2007.”, objavio je u četvrtak državni tajnik za IT infrastrukturu Luukas Kristjan Ilves na Twitteru.

Međutim, rekao je da su napadi bili “nedjelotvorni” i prošli “uglavnom nezapaženo”.

Odgovornost za napade navodno je preuzela ruska hakerska skupina Killnet.

“Digitalna Estonija uvelike funkcionira”, napisao je Ilves, jer zemlja koja se tako naziva samu sebe vidi kao pionira digitalizacije u Europi.

Građani Estonije, s populacijom oko 1,3 milijun ljudi,  gotovo sve administrativne postupke mogu obaviti putem interneta.

Estonija je u utorak uklonila sovjetski spomenik tenku u blizini estonsko-ruskog pograničnog grada Narvea i premjestila ga u muzej.

U baltičkoj državi živi velika ruska manjina.

Povezane vijesti

U požaru na Odjelu za neonatologiju poginulo 11 novorođenčadi: Otkriven i uzrok ove nezapamćene tragedije

admin

Za Moskvu je izdajnik i teroristički ekstremist kojega čeka 20 godina robije, a za Ukrajince suborac dostojan svakoga poštovanja. Ovo je priča o Rusu koji se godinama bori protiv Putinove Rusije

admin

Britanci otkrili detalje: Bjelorusija i Rusija pokušavaju prevariti Ukrajinu kako bi prebacila dio snaga na nepostojeće bojište. Evo što se događa

admin