Jajce Online
BOSNA I HERCEGOVINA

Escobar: Rata u Bosni i Hercegovini neće biti, očekujem poštene izbore i formiranje vlasti

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar održao je online briefing za novinare iz regije na kojem je govorio o gorućim temama na Zapadnom Balkanu, uključujući nedavne tenzije na relaciji Srbije i Kosova, ali i o odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Escobar je ponovio kako “rata u Bosni i Hercegovini neće biti”.

Upitan da li podržava Ured visokog predstavnika i njegove namjere da nametne izmjene izbornog zakonodavstva, Escobar je naglasio podršku SAD-a i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmjena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promjene eliminirati govor mržnje, regulirat će korištenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu – odgovorio je Escobar ali i dodao:

– Ono s čime se ne slažem, ne slažem se s nekim dijelom retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokratije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani.

vote

Article Rating

Povezane vijesti

Grijanje poskupjelo 150 odsto, građani masovno prelaze na struju

admin

Bećirović Dodiku: Okrenimo se rješavanju životnih pitanja

admin

Za samozapošljavanje žena sa sela 230 hiljada KM

admin