Erciyes, turski ski centar: Ovo su cijene smještaja, žičare, ski passa

Ako opet ne volite let balonom, bojite se visine, i niste za avanturu zvanu Kapadokija, naša topla preporuka je – svjetski skijaški centar Erciyes.

SKI Resort koji je svega 25 kilometara odaljen od jednog od najljepših turskih gradova Kayserija, nova je atrakcija među skijašima iz cijelog svijeta, pa i Bosne i Hercegovine i regiona.

Mi smo se za vrijeme naše posjete Erciyesu iznenadili koliko ima turista iz cijelog svijeta, najviše ih je iz Rusije, posebno iz Kanade.

Na hiljade skijaša u Erciyesu uživa u skijanju na 3.917 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i najveća tačka na ovom omiljenom skijaškom resortu za turske državljane.

Odmah po našem dolasku u Erciyes smo primjetili da svi skijaši poštuju mjere sigurnosti. S razglasa se čuju upozorenja na tri svjetska jezika – turskom, engleskom i ruskom.

Žičara vozi ravno do vrha jedne od staza, gdje možete izabrati teške, srednje teške i one za početnike. Dakle – potpuni ugođaj. Skijalište posjeduje oko 60 kilometara urešenih ski staza. Veliki gondola od kojih jedna izlazi na skoro 3.000 metara. Tu je mnoštvo kafića, modernih pet hotela i SPA centara.

Osim ski turizma, na Erciyesu možete uživati i u elitnom boravku u hotelima sa pet zvjezdica u kojima su svješteni bazeni, barovi, diskoteke. Sve vam je na jednom mjestu, da uopće ne poželite otići u šetnju Kayserijem, koji ima veliku historijsku i kulturnu tradiciju.

Cijene vožnje žičarom su povoljne i kreću se 10 lira ili 2,5 KM. Ručati možete do 20 KM (80 lira), kafa se kreće oko dvije KM (osam lira), nešto skuplja je Coca-Cola  – 2,5 marke KM (10 lira).

Na skijalištu postoji pet vrhunskih hotela. Kako smo uspjeli saznati više od 30.000 stranaca dođe u Erciyes tokom ski sezone.

Cijena SKI passa je 30 eura dnevno (60 KM), 15 eura poludnevno(30 KM). Spavanje u hotelima na planini košra od 120 do 250 eura (240 KM do 500 KM), zavisno od pogleda i veličine apartmana.

Neki opet kažu da je bolje prespavati u Kayseriju, pa ujutro lagano vožnjom taksijem doći do Erciyesa.  Hotel za dvije osobe u Kayseriju, i to onaj pristojan sa četiri i pet zvjezdica, možete naći za 70 eura (140 KM).

Ukoliko se odlučite na smještaj u Kayseriju, cijena taksija u jednom smjeru je od 12 do 15 eura (24 do 30 KM) u zavisnosti u kojem dijelu grada prespavate.

Mi smo razgovarali sa dr. Muratom Cahidom Cingijem, šefom Kayseri Erciyesa, koji je u razgovoru za Radiosarajevo.ba pozvao sve Bosance da dođu u Erciyes na skijanje.

„Mi zaista nudimo svima vrhunski ugođaj. Pozivam sve Bosance da dođu u Erciyes i uživaju u prelijepom ambijentu. Svi su dobrodošli“, kazao je, između ostalog, dr. Muratom Cahidom Cingijem.

I zaista Bosanci su dobro došli – uvjerili smo se.

“Bujrum, čekamo vas”, dodao je dr. Muratom Cahidom Cingijem.

 

(Radiosarajevo.ba)