Search
Close this search box.

Enis Bešlagić nagradio hrabre srednjoškolce iz Jajca za borbu protiv segregacije

Podijeli članak:

Sinoć je velika pozorišna sala Doma kulture u Jajcu bila ispunjena do posljednjeg mjesta, kada je jedan od omiljenih regionalnih glumaca, Enis Bešlagić, izveo svoju prvu autorsku predstavu “Da sam ja neko”.

Posebna čast pripala je učenicima srednjih škola koji su prije osam godina hrabro stali protiv fenomena “dvije škole pod jednim krovom”, boreći se protiv segregacije i podjela u obrazovanju.

Njihova borba, podržana i međunarodnom zajednicom, rezultirala je time da vlasti u Srednjobosanskom kantonu odustanu od osnivanja treće srednje škole koja bi dodatno razdvojila djecu po etničkoj pripadnosti.

U jajačkim školama, gdje se nastava izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, uvedena je nacionalna grupa predmeta za učenike koji su prvi razred upisali 2017. godine. Također, omogućeno im je da biraju obilježja na svjedodžbama. Zbog svoje borbe protiv podjela, srednjoškolci iz Jajca osvojili su nagradu “Max van der Stoel” za 2018. godinu, koju dodjeljuje visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine, te su uz priznanje dobili i premiju od 50.000 eura. O njihovoj hrabrosti i uspjehu pisali su mediji širom Evrope, a BBC je snimio dokumentarac o njima.

Posebno dirljivo bilo je što je “Enisov Najsmijeh” u Jajcu pripao upravo ovim učenicima srednjih škola koji su se borili protiv podjela i segregacije. Njihov trud i borba za jednakost donijeli su im priznanje i podršku ne samo u BiH već i širom svijeta. Vodeće politike u kantonu nisu prihvatile model “Naše škole” u kojem bi djeca u Jajcu pohađala nastavu prema federalnom programu, koji je mogao postati pilot projekat za sve druge škole. Jednostavno, to nije bilo u njihovom interesu!

Pored hrabrih srednjoškolaca, Bešlagić je ugostio i članice Udruženja građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Nada” iz Jajca, čime je dodatno istaknuo važnost zajedništva i podrške.

Predstava “Da sam ja neko” nastavlja nizati uspjehe i privlačiti sve veći broj gledatelja, oduševljavajući ih svojom autentičnošću i emotivnošću. Ako još niste imali priliku pogledati ovu izvanrednu predstavu, ne propustite sljedeću priliku. Turneja se nastavlja, a večeras će biti izvedena u Tuzli, gdje će publika sigurno doživjeti nezaboravno kazališno iskustvo koje će dirnuti i najtvrđa srca.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

(Klix/Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...