Emotivna poruka načelnika Jajca: “Čuvajmo Jajce – grad koji šapuće historiju, čuva kosti kralja i prkosi vremenu”

Podijeli članak:

Jajce slavi 626. godina od prvog pomena u Povelji iz dubrovačkog arhiva, a emotivnom porukom na svom Facebook profilu obratio se načelnik Edin Hozan.

– Poštovane sugrađanke i sugrađani,

svaki grad ima svoju historiju, ali jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje je Jajce. Dovoljno je prošetati našim gradom, da vam zidine ispričaju kako je nastajao grad, branio se i prkosio, bio osvajan i mijenjan i kako se u njemu rađale države.

Dolina Plive i Vrbasa je bila nastanjena još u antičko doba, no, grad Jajce se razvija tek u srednjem vijeku (14. i 15. stoljeću). Naš grad Jajce prvi put se spominje u Povelji iz dubrovačkog arhiva 22.2.1396. godine, odlukom OV Jajca iz 2014. godine taj datum se proglašava kao “Danom općine Jajca”.

Slobodno mogu da kažem da možemo biti ponosni na naše pretke i sve one koji su na bilo koji način uklesali sebe u historiju/ povijest kraljevskog grada. Jajce je grad s mnogo različitosti, multietničnosti, kulturnohistorijskih spomenika i sve to svjedoči jednoj izuzetnoj prošlosti. Razlike među nama u Jajcu se najmanje primijete i to je ono što nas čini srcem naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine.

Budimo ponosni što živimo u jednom od najljepših gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha. Čuvajmo Jajce – grad koji šapuće historiju, čuva kosti kralja i prkosi vremenu.

Neka nam je sretan “Dan općine Jajce”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slika Pabla Pikasa Buste de femme (Bista žene), koju je naslikao dvije godine prije...

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...