EMA pronašla povezanost između “AstraZeneca” vakcine i krvnih ugrušaka

Evropski regulator za lijekove (EMA) danas je pronašao moguću vezu između vakcina “AstraZenece” i rijetkih problema sa zgrušavanjem krvi kod odraslih osoba koje su primile ovu vakcinu, i saopštio da je uzeo u obzir sve raspoložive dokaze.

“Jedno vjerovatno objašnjenje za kombinaciju krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je imunološki odgovor, što dovodi do stanja sličnog onome koje se ponekad viđa kod pacijenata liječenih heparinom”, saopćila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

Nalazi predstavljaju veliku prepreku u globalnoj borbi protiv pandemije i promjenu stava regulatora, koji je prošle sedmice podržao vakcinu i rekao da nije povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka od vakcine, prenosi Reuters.

To je udarac i za “AstraZenecu”, koja je bila vodeća u trci za stvaranje efikasne vakcine protiv koronavirusa otkako je započela saradnju s Univerzitetom u Oxfordu.

EMA-in odbor za sigurnost, koji je procjenjivao vakcinu, zatražio je više studija i izmjene postojećih preporuka kako bi dobili više informacija.

BHRT