EK: Detalji o Covid pasošu do kraja marta

Među europskim zemljama sve je aktuelnija tema digitalnih certifikata o vakcinaciji ili Covid pasoša. Ukoliko se usvoji ovakva inicijativa, vakcinirani građani bi se mogli kretati među državama Europskog kontinenta.

[embedded content]

No, određеna еvropska populacija ostala bi izolirana zbog nedostatka vakcina.U Bosni i Hercegovini postoji nada da do ovakvog poteza Evropske unije neće doći.

Europska komisija aktivno radi na digitalnim certifikatima koji će biti potvrda da je osoba cijepljena. Glavni argumenti za ovakav potez su mogućnost sigurnog kretanja građana unutar Europe. Detalji će biti saopćeni do kraja ovoga mjeseca.

URSULA FOR DER LAJEN, predsjednica Europske komisije

“Ovaj mjesec predstavit ćemo zakonodavni prijedlog za Digiralni Green Pass. Cilj je pružiti:
• Dokaz da je osoba vakcinisana
• Rezultati testova za one koji još nisu mogli dobiti vakcinu
• Informacije o oporavku od COVID-19
Poštivat će zaštitu podataka, sigurnost i privatnost”.

Unutar Europske unije podijeljena su mišljenja da li će digitalni certifikat, to jeste Covid pasoš, štititi privatnost građana s obzirom na to da će sadržavati osobne podatke. U Bosni i Hercegovini sumnjaju u ostvarenje Covid pasoša.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravlja FBiH

“Malo je vjerovatno da će se tek tako ograničiti putovanje sa nekim pasošima, putovnicama nakon imunizacije. Posebno ovo što se u zadnje vrijeme priča da će samo one vakcine koje su registrovane u Europskoj uniji.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja RS

“Mi imamo certifikat koji je propisan pravilnikom o imunizaciji hemoprofilaksi koji se izdaje nakon potpune vakcinacije. Definišu se podaci oni koji govore o kojoj vakcini se radi, koja serija vakcine, kao i lični podaci same osobe.Ukoliko bude potrebe da takvu vrstu certifikata imamo u digitalnom obliku i bude se zahtijevalo za odredene potrebe građana naravno da ćemo razmotriti i nadam se ukoliko bude potrebe i uvesti”.

Zabrinutost je prisutna i zbog određenih skupina populacije, poput trudnica ili osoba alergičnih na sastojke cjepiva koji bi uvođenjem Covid pasoša ostali bez mogućnosti kretanja. A postoji i mogućnost da zemlje poput Bosne i Hercegovine, koje skoro i nemaju cjepivo, ostanu izolirane od ostatka Europe.

BHRT