Search
Close this search box.

Eiffelov toranj se ponovo otvara danas

Podijeli članak:

Francuski Eiffelov toranj koji je bio zatvoren pet dana zbog štrajka, bit će ponovno otvoren danas nakon što je uprava spomenika objavila da je postignut dogovor sa sindikatima.

Ovo zatvaranje od ponedjeljka u jednom od najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta bilo je drugo u roku od dva mjeseca zbog protesta protiv, kako sindikati kažu, nedovoljnog ulaganja.

Operater tornja SETE rekao je da je postigao dogovor sa sindikatima u subotu “prema kojem će strane redovno pratiti poslovni model firme, ulaganja u radove i prihode putem tijela koje će se sastajati svakih šest mjeseci”, javlja AFP.

S ciljem da uravnoteže svoje knjige do 2025. godine, obje su se strane također saglasile oko ulaganja od oko 380 miliona eura do 2031. godine u radove i održavanje tornja, stoji u saopćenju.

SETE je uputio izvinjenje posjetiteljima koji nisu mogli posjetiti popularni spomenik zbog štrajka, koji je rezultirao gubitkom oko 100.000 prijema.

Eiffelov toranj zabilježio je manjak od oko 120 miliona eura tokom pandemije Covida 2020. i 2021. godine.

SETE je od tada dobio dokapitalizaciju od 60 miliona eura, što sindikati kažu da je nedovoljno s obzirom na to da su potrebni veliki radovi na održavanju, uključujući i novo farbanje.

Broj posjetitelja naglo je pao tokom Covida zbog zatvaranja i ograničenja putovanja, ali se oporavio na 5,9 miliona 2022. i 6,3 miliona prošle godine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Katastrofa za Srbiju i BiH! Nadali smo se da ćemo ipak gledati rukometaše srpskog i...

Nekadašnji hrvatski košarkaš Damjan Rudež, koji je od 2014. do 2017. godine nastupao u...

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Uprkos brojnim upozorenjima nadležnih institucija iz godine u godinu o tome šta se sve...

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Proizvodnja cigareta nekada je zahtijevala tehnologiju koja je bila smještena samo u velikim fabrikama....