Search
Close this search box.

Egipat odustao od plana za postavljanje granitnih blokova na piramidu

Podijeli članak:

Egipat je poništio kontroverzni plan ponovnog postavljanja drevne granitne obloge na piramidu Menkaure, najmanju od tri velike piramide u Gizi, rekao je odbor koji je formirao ministar turizma zemlje u izjavi.

Mustafa Vaziri (Mostafa Waziri), glavni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete, najavio je plan prošlog mjeseca, izjavivši da će to biti projekt stoljeća.

Jedno od sedam čuda

No, vijest da bi se drevni spomenik mogao promijeniti brzo je izazvala međunarodnu buku, što je natjeralo egipatsko tijelo za antikvitete da pregleda projekat. Piramide su jedine od sedam čuda starog svijeta koje su još sačuvane.

Jedina među piramidama, Menkaure je dizajnirana da bude obložena granitom, a ne mramorom. Postavljeno je samo 16 do 18 slojeva granita prije nego što je gradnja zaustavljena, očito zbog Menkaureove smrti oko 2503. pr.

Tokom stoljeća, krađe, vremenski uslovi i urušavanje uzrokovali su nestanak mnogih slojeva, ostavljajući samo sedam u moderno doba, iako su brojni pali granitni blokovi ostali razbacani oko baze piramide.

“Niko ih neće dirati”

Vaziri je rekao da će se projekt zamjene granita nastaviti tek nakon godinu dana skeniranja i dokumentacije.

– Odbor za reviziju piramide Menkaure jednoglasno se usprotivio ponovnoj ugradnji granitnih blokova kućišta, razbacanih oko baze piramide od prije nekoliko hiljada godina – rekao je odbor u izjavi u četvrtak.

Zahi Havas (Hawass), bivši ministar antikviteta koji je bio na čelu odbora, rekao je da bi bilo nemoguće utvrditi gdje je koji blok izvorno bio. Njihova zamjena također bi zahtijevala cement, koji bi uništio piramidu.

– Ono što želim reći je da se ne brinete, piramide u Gizi su sigurne i ništa im se neće dogoditi. Ljudi me posvuda zovu, pišu pisma, e-mailove. Zabrinuti su. Nemojte se uopće brinuti, piramide su sigurne i niko ne može dirati piramidu Menkaure – rekao je Havas za Reuters.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Pred sudom u austrijskom Velsu danas se pojavio državljanin Crne Gore (40) koji se...

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...