Search
Close this search box.

Edvin Škaljo će biti protukandidat Amelu Kovačeviću za poziciju direktora BH Telecoma

Podijeli članak:

Za mjesto generalnog direktora BH Telecoma konkurisat će Amel Kovačević i Edvin Škaljo, vanredni profesor na profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba.

Konkurs za mjesto generalnog direktora BH Telecoma objavljen je 17. maja, a trajao je ukupno 14 dana. Od ranije je poznato da Amel Kovačević, aktuelni vršilac dužnosti direktora, želi biti direktor, no svoju prijavu je sada najavio i Edvin Škaljo.

Škaljo 27 godina radi u sektoru telekomunikacija, a većinu tog vremena provodi na različitim rukovodećim pozicijama. Također je dugogodišnji specijalista u BH Telecomu i vanredni profesor na Prirodno matematičkom fakultetu Sarajevo, kao i vanredni urednik međunarodnog naučnog časopisa Fiber and Integrated Optics.

Što se tiče edukacije, zvanje diplomiranog inžinjera elektrotehnike stekao je 1996. na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na istom fakultetu je i odbranio magistarski rad 2006. godine. Doktorsku disertaciju je odbranio 2014. godine na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta Tuzla.

Osnivač je i predsjednik Međunarodne radionice o optičkim vlaknima u pristupnim mrežama (FOAN).

Kovačević, s druge strane, je od 2010. do 2013. godine bio ambasador Bosne i Hercegovine u Mongoliji i Kini. Pored toga, bio je i ministar finansija Kantona Sarajevo, a radio je i u kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića. Član je Naroda i pravde.

Obrazovao se na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji, a zvanje magistra ekonomije stekao je 2000. godine. Najviše je radio u bankarskom sektoru, kao i u diplomatiji i akademskoj zajednici.

Odluku o imenovanju generalnog direktora BH Telecoma donosi Nadzorni odbor Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, na prijedlog Komisije za provođenje postupka izbora generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, uz dobijenu prethodnu saglasnost za imenovanje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...

Vozač iz Bosne i Hercegovine učestvovao je danas u teškoj nesreći do koje je...