Džeparoši iz BiH haraju metroom u Tuluzu, hapse ih svakih par dana

Podijeli članak:

Policija francuskog grada Tuluza suočava se s rastućim problemom kriminalne grupe džeparoša iz Bosne i Hercegovine, čija vešta operacija na stanicama podzemne željeznice izaziva ozbiljne sigurnosne zabrinutosti. U posljednjih nekoliko mjeseci, ova grupa je postala poznata po krađi kreditnih kartica sa kojih trenutno skidaju novac, ostavljajući iza sebe traga beskrupuloznih napada.

Nakon mnogih hapšenja, policija je ponovno privela dvadesetogodišnjeg muškarca i dvadesettri godine staru ženu, koje su redovno učestvovale u ovim kriminalnim aktivnostima od marta mjeseca. Iako su prethodno bili uhapšeni, ova dvojica se vraćaju na isto mjesto, demonstrirajući izuzetnu dovitljivost i odlučnost u svojim nezakonitim radnjama.

Njihov modus operandi je dobro razrađen. Glavna tačka akcije je mesto gde putnici koriste svoje kartice za kupovinu karata za metro. Džeparoši pažljivo prate svoje žrtve i diskretno snimaju brojeve kartica, nakon čega se odmah oslobađaju novca na tim karticama. Šteta koju su do sada napravili je značajna, pri čemu su najmanji iznosi premašivali 500 evra, dok su ostali bili još veći. U nekim slučajevima, ova grupa nije prezala ni od nasilnih napada, kao što je slučaj sa nedavnom krađom jednog bračnog para, koji su nadzorne kamere uspele zabeležiti, što je pomoglo policiji da ih identifikuje.

Nije samo Francuska njihova destinacija; prema podacima koje poseduje francuska policija, ovi džeparoši imaju širok spektar aktivnosti u nekoliko drugih zemalja poput Austrije i Belgije, gde takođe vešto “operišu”.

Još jedan intrigantan detalj u vezi sa ovim slučajem je činjenica da gotovo svi policajci u Tuluzu već prepoznaju ovu kriminalnu grupu i odmah ih privode čim ih primete. Uprkos tome, svaki put kada se suoče sa pravdom, ovi džeparoši tvrde da imaju samo 11 i 12 godina, što je već u više navrata demantovano i dokazano kao laž.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jajce je  bilo domaćin radno konsultativnog sastanka s predstavnicima državnih, kantonalnih, lokalnih i međunarodnih...

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...