Džaferović: Vlasti entiteta moraju poštovati prava građana Kozarca

Protesti građana Kozarca protiv trenutno predviđene trase autoputa Prijedor – Banjaluka potpuno su opravdani i utemeljeni, te ih entitetske vlasti moraju uvažiti, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je istakao da Kozarac predstavlja primjer uspješne povratničke zajednice.

Prema njegovim riječima, odluka Kozarčana da se vrate i obnove život svoje zajednice, uprkos svemu što su preživjeli, predstavlja neupitnu kategoriju koja je najsnažnije zaštićena Ustavom BiH.

“Trasa autoputa kojom se ugrožavaju objekti i imovina građana Kozarca, kao i funkcioniranje same zajednice, ne smije biti uspostavljena van Ustava i van okvira demokratskih praksi. Mora se uvažavati volja građana i lokalne zajednice, a već ranije su nadležne institucije RS i struka kazale da su zahtjevi opravdani, te su obećale da će izmjestiti trasu van naselja. Ne znam zašto to nije učinjeno”, rekao je Džaferović.

Kako je rekao, gradnja puteva bi trebalo da olakša život za 5.000 građana Kozarca, a ne da oteža, jednako kao što put treba da povezuje različite dijelove BiH, a ne da unosi podjele i nepovjerenje, niti da dovodi do ponovnog raseljavanja.

“Očekujem od nadležnih istanci vlasti u entitetu RS da kroz demokratsku javnu raspravu utvrde rješenje, koje će osigurati izgradnju puta, bez ugrožavanja prava i nanošenja štete Kozarcu i Kozarčanima”, istakao je Džaferović.

Mještani Kozarca ponovo protestuju zbog sporne trase budućeg autoputa Banjaluka – Prijedor. Ovaj autoput bi trebalo da prođe navedenim mjestom u kojem žive povratnici Bošnjaci. Međutim, oni se protive ovom planu vlasti u Republici Srpskoj jer bi se, prema njihovim riječima, mjesna zajednica Kozarac tako podijelila na dva dijela.

BHRT