Džaferović uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima RS

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je danas Ustavnom sudu BiH  zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima RS, s prijedlogom da se navedeni zakon ukine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Navedeni zahtjev se odnosi na neusklađenosti odredbi osporavanog zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, ljudska prava i osnovne slobode, međunarodne standarde i nediskriminaciju.

U Zahtjevu za ocjenu ustavnosti se, između ostalog, naglašava da je Zakon o tehničkim propisima Republike Srpske u suprotnosti sa državnim Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti, te da se njime uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture kvaliteta.

Njegovim odredbama ignorišu se propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se daje prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entiteta RS. 

Djelotvorno sredstvo za osiguranje prava na slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u Bosni i Hercegovini, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog ekonomskog poretka jeste uklanjanje propisa koji to onemogućava.

BHRT