Džaferović: Izjave hrvatskog predsjednika Milanovića zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da posljednje izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o BiH “zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju”.

“Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i kesenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu”, napisao je Džaferović na svom Fejsbuk profilu komentarišući sinoćnju Milanovićevu izjavu Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

Milanović je rekao da je građanska država BiH “daleki, daleki san”, dodavši da je to “lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”.

Oglasila se i Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje je saopšteno da “nema tog sapuna koji može sprati grijehe i štetu koje kratkovidna hrvatska politika decenijama nanosi BiH”.

“Izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da BiH prvo treba sapun, prije nego što postane građanska država, predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u BiH”, istakli su iz SDA.

Dodali su da je to “poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na šta imaju svi drugi u Evropi, a to je građansko uređenje države”.

“To ukazuje da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja”, naveli su iz SDA.

Iz te stranke su istakli da predsjednik susjedne države ne može određivati građanima BiH koja prava će imati, a koja neće, dodavši da mu “nikakve uvrede neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamjerni”

Normalno ustavno uređenje u BiH, zaključili su, koje neće biti zasnovano na sistemskoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren.

BHRT