Dva monaha se potukla na imanju Hilandara, jedan teško povrijeđen

Podijeli članak:

Tridesetpetogodišnji rumunski monah, koji je uhapšen na Svetoj Gori pod optužbom da je pretukao 53-godišnjeg beloruskog monaha na imanju manastira Hilandar, ostaje u pritvoru.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak za nanošenje teških telesnih povreda i upućen je na suđenje pred Prekršajnim sudom u Solunu, od kojeg je zatražio odlaganje. Zahtev je prihvaćen i ročište je zakazano za danas, ali je sud odlučio da ga do tada zadrži u pritvoru, uprkos suprotnom predlogu tužioca, prenosi grčki portal Lifo.

Podsetimo, incident se, kako prenose grčki mediji, dogodio u nedelju popodne na imanju Svetog manastira Hilandara. Čini se da su dvojica monaha konzumirala alkohol, a uzrok tuče je navodno neslaganje oko doktrinarnog pitanja, kako se navodi u spisu predmeta.

„Šta je ovo, gospodine okrivljeni“, upitala ga je sutkinja Prekršajnog suda u Solunu.

On se u odgovoru izvinio, tvrdeći da je i njega udario 53-godišnjak, a čak je pokazao rukom na mesta na licu gde je navodno bio udaren. Sutkinja mu je savetovala da ode u bolnicu ako se ne oseća dobro.

Na Svetu Goru došao privremeno, na nekoliko dana

Optuženi 35-godišnji Rumun rekao je da navodno živi u Svetom manastiru Kardica u Tesaliji, u centralnoj Grčkoj, ističući da je na Svetu Goru došao privremeno „na nekoliko dana“. Napomenuo je i da žrtvu poznaju godinama.

Napadnuti 53-godišnjak iz Belorusije prvobitno je bio hospitalizovan sa povredama glave u Opštoj bolnici Poligiros na Halkidikiju, a zatim je iz predostrožnosti lečen u bolnici Hipokrat u Solunu, navodi se u dokumentu koji je predočen sudu.

Hilandar je srpski pravoslavni muški manastir države pravoslavnih monaha koja postoji više od hiljadu godina. Manastir je sagrađen na inicijativu Svetog Save, koji je postao monah na planini Atos 1191. godine. Nalazi se u severnom delu Svete Gore, na poluostrvu Halkidiki odnosno trećem njegovom prstu – Atosu (grč. Aτoς), u severnoj Grčkoj. Manastir je udaljen 2,5 km od Egejskog mora.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U ponedjeljak 2. listopada 2023. godine u Velikoj dvorani općine Jajce održana je Izvještajna...

Nekadašnji bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Senad Lulić gostovao je u italijanskom podcastu Croquetas gdje je...

Informaciju da Agencija za lijekove ubrzava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe objavio je na...

Pluralizam i demokratija u strankama? Da, ali ne u BIH. Predsjednici stranaka uglavnom se...

Marko I. (45) pomogao je Mirnesi S. (42) da ukrade 1,25 miliona eura od...

Svako spuštanje cijena u vrijeme kontinuiranih poskupljenja je dobro došlo. No, koliko će ono...