Dva Jajčanina u Parlamentu Federacije BiH

Podijeli članak:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) objavila je danas najnovije rezultate Općih izbora. Kada je riječ o Parlamentu Federacije BiH, obrađeno je preko 90 posto biračkih mjesta i već se može pretpostaviti koje stranke će bez problema dobiti mandat u ovoj instituciji, a koje su ispod izbornog praga.

 

Što se tiče izborne jedinice zborna jedinica 8 imat će 9 mandata. Ova izborna jedinica obuhvata Jajce, Dobretiće, Donji Vakuf, Travnik, Bugojno, Gornji Vakuf, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Fojnica, Kiseljak, Kreševo. Prema nepotpunim rezultatima, SDA i HDZ u ovoj izbornoj jedinici osvajaju po tri mandata, dok SDP, HDZ 1990 i DF osvajaju po jedan mandat. Mandate su, prema trenutnim rezultatima, osvojili: Melika Mahmutbegović, Alija Jusić, Bajro Makić (SDA). Lidija Bradara, Feliks Vidović, Mirjana Plavčić (HDZ), Nijaz Helez (SDP), Mara Đukić (DF), Stipe Tokić (HDZ 1990).

Dva Jajčanina

Stipe Tokić je zamjenik predsjednika HDZ 1990. Ovaj dvadesetsedmogodišnji Jajčanin završio je politologiju u Sarajevu, smjer međunarodni odnosi i diplomacija. Trenutno je predsjednik općinskog odbora HDZ 1990 Jajce i vijećnik u svom gradu.

Svojom osebujnom energijom promijenio je političku sliku u Jajcu i dokazao da mladi ljudi itekako mogu nosioci procesa u našem društvu.

On je predvodnik mladih političkih struktura na političkoj sceni Središnje Bosne. Dokazao se na mnogim poljima, a sasvim sigurno opravdat će svoj mandat i u Parlamentu FBiH.

Drugi mandat dobio je i Bajro Makić (54). Osnovnu i srednju ekonomsko-komercijalnu školu je završio u rodnom gradu. Na Šumarskom fakultetu Univer­ziteta u Sarajevu stekao je zvanje diplomiranog inžinjera šumarstva te magistra šumarskih nauka iz oblasti “Ekologije šuma”. Radio u šumarskoj struci na najodgovornijim poslovima, a obavljao i dužnost direktora Šumsko­ privrednog društva “Srednjobosanske šume” Donji Vakuf. U mandatnom periodu od 2006. do 2010. godine obavljao je dužnost ministara u Ministarstvu privrede u Vladi SBK. Trenutno je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Makićevo dugogodišnje iskustvo u politici pozicioniralo ga je u sami vrh bh. političke scene. Za njega kažu da je političar starog kova s jasnim i čvrstim stavovima, ali i odlukama.

Ovim putem poželimo im sreću i da na dostojanstven način predstavljaju svoju političku opcijju, grad Jajce i sve naše građane bez obzira na vjeru i naciju. Ovo je histerijski trenutak za naš grad, a vjerujemo da će njihovim mandatima povećati ulaganja u našu općinu s viših nivoa.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U okviru projekta “Dani cirkularne ekonomije 2023.” , a kojeg implementira Centar za obrazovanje...

Uspješna akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga izvedena je nedavno na području Jajca,...

NK GOŠK iz Gabele i FK Krupa u regularnom dijelu sezone Prve lige FBiH...

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za Klix.ba o sigurnosnoj situaciji...

Samo u protekle četiri godine našu zemlju napustilo je šest i po hiljada profesionalnih...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za Azeminu Šipragu iz Travnika koja ima rak dojke...