Dunović podnio ostavku na mjesto predsjednika UO Zavoda zdravstvenog osiguranja

Milan Dunović podnio je neopozivu ostavku na poziciju predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

“Smatram da nova Vlada Kantona Sarajevo (KS) treba u punom kapacitetu preuzeti odgovornost, što podrazumijeva i poziciju na kojoj se nalazim. Demokratska fronta neće biti dio nove Vlade KS, pa ne bi bilo principijelno ostati na poziciji na kojoj sam se nalazio do formiranja nove većine i nove Vlade KS”, obrazložio je Dunović, saopćila je Demokratska fronta.

U proteklom periodu, od imenovanja do danas, kako je naveo Dunović, Upravni odbor je radio odgovorno i transparentno.

“Omogućili smo nastavak postojećih te uvođenje u sistem novih specijalizacija u svim zdravstvenim ustanovama u KS. Nabavke sredstava i opreme za suzbijanje pandemije smo, u skladu sa Zaključkom Skupštine KS, radili isključivo posredstvom UNDP-a. Omogućili smo zapošljavanje neophodnog kadra u Urgentnom centru Opće bolnice Abdulah Nakaš, uz saglasnost Vlade KS. Obezbijeđena su sredstva za zapošljavanje u izolatoriju Opće bolnice, ponovo uz saglasnost Vlade KS”, istakao je Dunović.

To je samo dio onih obaveza prema osiguranicima u KS koje nisu dio “redovnih poslova“ i koji su rezultat pandemije, dodao je Dunović i naveo da je usvojena Uredba o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranika, kao i da su vraćene procedure nabavke u sistem koji prepoznaje i Zakon o javnim nabavkama.

“Bila mi je čast što smo u ovom teškom i izazovnom vremenu svojim radom mogli pomoći svojim sugrađanima i pružiti im potporu u cilju što boljeg i efikasnijeg savladavanja pandemije”, istaknuo je Dunović.

BHRT