Search
Close this search box.

Društvo novinara BiH: Vlast krši medijske slobode udaljujući ih svojim zakonskim rješenjima

Podijeli članak:

Društvo novinara Bosne i Hercegovine, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, još jednom je ukazalo na brojne probleme u medijskoj zajednici, ističuči da i aktuelna, kao i prethodne vlasti, krši medijske slobode udaljujući ih svojim zakonskim rješenjima i istupima sve više od evropskih standarda.

Svake godine sloboda izražavanja je na udaru novih prijetnji, a novinari često meta nasilja, samo zato što svojim radom žele ukazati na devijacije u društvu, kriminal i političko koristoljublje.

“Teško je u BiH biti nezavisan, i medij i novinar, radeći u društvu u kojem svako svakoga kontroliše i pokušava uticati na različite načine”, poručili su.

Iz Društva novinara su ukazali da je usvajanje izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske, u koji je uveden institut klevete i uvrede, najbolji pokazatelj da vlast želi podjarmljene medije i novinare pojedinačno, da ih tako natjera na autocenzuru i ukine bilo kakve pa i opravdane kritike njihovog djelovanja.

“Poznato je kako je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva, i jačanje prava pojedinaca. Slobodni i nezavisni mediji okosnica su demokratije. Oni su garancija da će vlasti u zemlji funkcionisati otvoreno i transparentno te da pravila važe jednako za sve. Slobodni mediji su neophodni za postojanje sigurnog okruženja u kojem svi mogu da govore slobodno i otvoreno, bez straha i odmazde”, navode iz Društva novinara BiH.

Trenutno, dodaju, tako nije u Bosni i Hercegovini.

Stoga, Durštvo novinara BiH poziva i redakcije i novinare da iskažu međusobnu solidarnost i da sve učine kako bi vratili dignitet profesije u medijskom prostoru u kojem djeluju mediji bez javno iskazanih imena vlasnika, urednika i novinara i gdje javni emiteri iskazuju servilnost prema političarima.

“Samo tako možemo prestati biti taoci politike. Ako su političari iskreni u priči o stremljenju ka evropskim integracijama, neka hitno omoguće, odnosno stvore ambijent prava na slobodu izražavanja, jer je to jedan od glavnih preduslova napretka”, poručili su.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ledo plus je najveći proizvođač sladoleda i distributer smrznute hrane u Hrvatskoj. Ukoliko želite...

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za...

Ovo je inspirativna priča o mladoj ekipi koja je u jeku korone zasukala rukave,...

Volvo je u Las Vegasu prikazao kamion opremljen sistemom autonomnog upravljanja. Preciznije, radi se...

Turistička zajednica Srednjobosanske županije u suradnji s biciklističkim klubovima “Vitez” i “Tempo” uspješno je...

Po okončanju roka za podnošenje prigovora na preliminarne liste općinska komisija za dodjelu stipendija...