Dronovi u Gani dostavljaju vakcine protiv koronavirusa

Širenje koronavirusa je primoralo brojne zemlje da koriste više načina za borbu protiv pandemije, a u Gani se upotrebljavaju dronovi za bržu isporuku vakcina.

Ovog mjeseca je prvi put u historiji Gane počeo transport vakcina dronovima, što je omogućilo medicinarima da dosegnu do udaljenih područja koja nedovoljno pokriva tradicionalna logistika.

Dostave obavlja američka firma Zipline koja je ranije dostavljala krvi i lijekove u Ruandi 2016. godine. Od tada je kompanija proširla svoje operacije na Ganu 2019. i SAD 2020. godine. Sada je na redu Gana u kojoj Ziplineovi dronovi dostavljaju vakcine zahvaljujući inicijativi COVAX, projektu pokrenutom uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije kako bi zemlje u razvoju imale pristup vakcinama protiv koronavirusa.

Zipline ima četiri distribucijska centra u Gani, a svaki od njih je kombinacija aerodroma za dronove i medicinskog skladišta. U svakom centru se nalazi po 30 dronova koji potpuno autonomno lete na destinaciju, ispuštaju pošiljke s padobranom te se vraćaju u svoj centar.