Draghi: Ubrzanje vakcinacije izvest će Italiju iz krize

Ubrzavanje italijanske kampanje vakcinacije omogući će zemlji da prebrodi koronavirusnu krizu, rekao je premijer Mario Draghi, dodajući da će njegova vlada učiniti sve što je potrebno da zaštiti živote građana.

“Pandemija još nije gotova, ali ubrzavanjem plana za vakcinaciju ubrzat ćemo i izlaz iz ove krize”, rekao je Draghi u govoru povodom Međunarodnog dana žena, što je njegovo prvo takvo javno obraćanje od stupanja na dužnost prošlog mjeseca.

Italija se sprema da postane sedma država na svijetu koja će zabilježiti više od 100.000 smrtnih slučajeva povezanih koronavirusom, a zdravstveni službenici upozorili su da se ta zemlja suočava s trećim talasom slučajeva jer se zarazna varijanta bolesti pojavljuje.

“Svi se danas suočavamo s novim pogoršanjem hitne zdravstvene situacije. Naš zadatak, a mislim na sve institucije, predstavlja zaštitu života Italijana na sve moguće načine i omogućiti povratak u normalu što je prije moguće. Svaki život je važan”,dodao je Draghi.

Otkako je preuzeo odgovornost za državu na čelu široke vlade nacionalnog jedinstva, Draghi je nastojao ubrzati vakcinaciju i vršio je pritisak na farmaceutske kompanije da poštuju ugovore i nadoknade nedostatke u opskrbi.

BHRT